Nieuws

?Kazerne kopen? Geen sprake van’

Politiek wijst

actie Homan

van de hand

HEUVELRUG – De mogelijke aankoop van de marinierskazerne door de gemeente maakt voorlopig geen schijn van kans op goedkeuring door de gemeenteraad. Dat bleek vorige week in de commissie Ruimte, waar wethouder Bert Homan (VVD) onder vuur werd genomen.

door Michiel Schaaij

Verschillende raadsleden waren ontsteld over Homans uitspraak, dat Utrechtse Heuvelrug in de markt zou zijn om de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn te kopen. ,,Homan ging als een soort makelaar langs het ministerie van Defensie”, zo schertste Gerrit Boonzaaijer (SGP). Hij was gepikeerd uit deze krant te moeten vernemen, dat Homan overleg voert met Defensie over een eventuele grondtransactie en om een coulancekorting heeft gevraagd. Ook Homans partijgenoot Bob van Lierop wilde niets van een mogelijke verwerving van het kazerneterrein weten. ,,Kopen? Daar is geen sprake van”, aldus het VVD-raadslid.

VVD-initiatief afgeschoten

In de raadscommissie werd duidelijk dat er evenmin politiek draagvlak is voor een initiatiefvoorstel van de VVD-fractie. Die partij wilde de toekomstmogelijkheden voor het mariniersterrein op korte termijn in kaart brengen en heeft daarvoor al een aantal randvoorwaarden op papier gezet. Volgens de liberalen is haast geboden nu het overleg tussen het college en Defensie gaande is. ,,Er liggen kansen die we moeten we bekijken. Daarmee kunnen we niet snel genoeg beginnen”, zo verdedigde Van Lierop zijn voorstel.

Over het graf regeren

Maar volgens Sybe Streekstra (BVH) moet de gemeenteraad niet over zijn graf heen willen regeren. Ook woordvoerders van de andere partijen voelden er niets voor om nu al keuzes te maken, terwijl de kazerne pas in 2019 leeg komt te staan. Opmerkelijk was Streekstra’s verzet tegen het VVD-voorstel om de aangrenzende golfbaan bij de toekomstplannen voor het mariniersterrein te betrekken. ,,Dat is regeren over andermans eigendom”, aldus Streekstra, die duidelijk in zijn wiek geschoten was. De BVH-fractieleider is bestuurslid van de stichting die de golfbaan in bezit heeft en kondigde aan daar graag een robbertje over te willen vechten.

Nieuwe gesprekken

Volgens wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) is aankoop van de Van Braam Houckgeestkazerne op dit moment niet aan de orde, maar is het college zich wel aan het oriënteren. Hij kondigde daarom nieuwe gesprekken tussen de gemeente en het ministerie van Defensie aan. Bovendien gaat het college voor 50 duizend euro een projectleider inhuren om aan toekomstplannen voor het kazerneterrein te werken.

Michiel Schaaij

www.dorpsjournalist.nl

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30