11 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Politiek gaat akkoord met Marezhof

Weg vrij voor

nieuwbouw in

Maarsbergen

HEUVELRUG – De kritiek op plannen voor een Maarsbergs nieuwbouwwijkje is nog niet verstomd. Toch geeft de gemeenteraad eind deze maand groen licht voor het project, dat ligt ingeklemd tussen spoor, snelweg en twee bedrijventerreinen. Alleen BVH, SGP en BVH blijven mordicus tegen.

door Michiel Schaaij

Het politieke verzet spitste zich vorige week in de raadscommissie vooral toe op de geluidsoverlast die wordt verwacht. Berekeningen tonen een duidelijke overschrijding van de geluidsnormen uit het gemeentelijke milieubeleidsplan aan. Het gaat om een extra overlast van 3 tot 5 dB en commissielid Ric Hettinga (CDA) wees erop, dat elke 3dB een verdubbeling van het geluid betekent. Een aantal raads- en commissieleden is ronduit verontwaardigd dat de gewraakte geluidsoverlast vooral de sociale huurwoningen uit het plan treft. ,,Die rijtjeswoningen fungeren als geluidswal. De mensen met lagere inkomens vangen dus de eerste klappen van de geluidsoverlast op”, brieste Ad Schiedon (SP). Hij kreeg bij deze gelegenheid bijval van Sybe Streekstra (BVH), die het asociaal noemde om op deze plek sociale woningen te bouwen.

Motie niet uitgevoerd

Ook de toekomstige verkeerssituatie in het nieuwbouw wijkje deed nog even stof opwaaien. Drie jaar geleden eiste de gemeenteraad de aanleg van een tweede ontsluitingsweg. Met name het CDA wilde onverkort aan die motie vasthouden. Maar Hettinga’s verzoek aan wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) om alsnog een tweede toegangsweg open te stellen, bleek tevergeefs. Die alternatieve route bestaat wel, maar wordt fysiek afgesloten en kan alleen bij calamiteiten worden geopend door hulpdiensten. Ter verdediging van het bouwplan voerde Verhoef verder aan, dat een nieuwe woonwijk kan meehelpen om de dorpsschool en andere voorzieningen in Maarsbergen overeind te houden.

De Marezhof

De naam van de bouwlocatie zorgde overigens voor enige verwarring. Wat ooit in de volksmond bekend stond als het Wyers-terrein, dook in politieke stukken op als Haarbosch. De projectontwikkelaar doopte zijn plan vervolgens om in Paladijn, maar nu blijkt de nieuwe woonbuurt opeens De Marezhof te gaan heten. Van de 93 woningen die oorspronkelijk op de plek van de voormalige tapijtgroothandel Wyers zouden worden gebouwd, blijven er in het huidige voorstel nog 78 over. Een eerder gepland appartementengebouw is vervangen door rijtjeswoningen. Wel krijgt de ontwikkelaar de mogelijkheid om later, als de huizenmarkt aantrekt, nog acht rijtjeshuizen bij te bouwen elders op het terrein.

Michiel Schaaij

www.dorpsjournalist.nl

________________________________

Bij aankomst bij de Koninklijke BDU is dit bericht gecontroleerd op de aanwezigheid van virussen.

________________________________

advertentie
advertentie