2 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

Utrechtse Heuvelrug is één van de twaalf gemeenten die kans maken op de Jong Lokaal Bokaal. De Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH) heeft de gemeente voorgedragen voor deze landelijke prijs.

door Wimco in ’t Veld

De NJR, de koepel van Nederlandse jongerenorganisaties, kent de Jong Lokaal Bokaal toe, in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en het Verweij Jonker Instituut. Hiermee stimuleert de NJR een ,,positief gemeentelijk jeugdbeleid”, aldus voorzitster Esther Peeters. ,,Het gaat erom dat gemeenten kijken naar kansen in plaats van problemen en dat ze de kracht van jongeren benutten door hen direct te betrekken bij het vormgeven van het beleid.”

Het is de zesde keer dat de NJR deze beker uitreikt. Jongeren, jongerenwerkers en ambtenaren hebben dit jaar 39 gemeenten voorgedragen. Deze 39 werd vervolgens verzocht om schriftelijke informatie te geven over hun jongerenbeleid. Op basis van deze beleidsstukken heeft de organisatie twaalf gemeenten geselecteerd, waaronder Utrechtse Heuvelrug. De uiteindelijke winnaar ontvangt op 20 januari 2014 uit handen van staatssecretaris Van Rijn van VWS de beker.

Kritisch

Dat juist de Jongerenraad Utrechtse Heuvelrug (JRUH) de gemeente heeft aangemeld, is opmerkelijk. Het lokaal adviesorgaan liet zich in augustus in deze krant genuanceerd, maar kritisch uit over de gemeente. Het aanbod aan evenementen, winkels, uitgaansgelegenheden en andere voorzieningen die zich op de jeugd richten vindt de JRUH pover. Het adviesorgaan noemde de gemeente daarom ‘een beetje saai’ voor jongeren.

Toch vindt bestuurslid Bas van der Werf de voordracht niet in tegenspraak met de eerdere kritiek. ,,Als lokale jongerenraad willen wij natuurlijk dat de Utrechtse Heuvelrug aantrekkelijker wordt voor jongeren. Dat doet niets af aan onze waardering voor het feit dat de gemeente veel doet op het gebied van jongerenwelzijn en jongerenbeleid. Ook zijn wij dankbaar voor de ondersteuning van de JRUH.”

Dat een gemeente een jongerenraad heeft, speelt geen rol bij de selectie door de NJR. De keuze is op Utrechtse Heuvelrug gevallen vanwege de visie en het doordachte jeugdbeleid die uit de beleidsstukken spreken.

Bovendien heeft de koepelorganisatie waardering voor diverse concrete initiatieven en maatregelen van de gemeente. Voorbeelden zijn de steun aan Stichting Vluchtelingenkind, de inzet voor het behoud van maatschappelijke stages, de actieve rol voor jongeren in Maarn en Doorn bij de inrichting van hun jeugdhonk en het aanstellen van een cultuurcoach.

advertentie
advertentie