Nieuws

Nieuw ontwerp kruising aan financieel draadje

MAARSBERGEN - ,,De markt kan aan de slag met het ontwerp van bewoners van Maarsbergen”, zo opent het gezamenlijk persbericht van de provincie Utrecht, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en het dorpscomité Maarsbergen. Voor de tunnel onder het spoor voor de N226 hebben de bewoners een ‘verlengde variant’ uitgewerkt waardoor ook de kruising ongelijkvloers wordt. Tijdens de zomervakantie is deze oplossing op verkeerstechnische en financiële haalbaarheid is getoetst.

Als het ontwerp binnen budget gerealiseerd kan worden, gaan de provincie, gemeente en ProRail het aangepaste ontwerp uitvoeren. Dit is woensdagavond gepresenteerd aan de inwoners van Maarsbergen. Gedeputeerde mobiliteit Remco van Lunteren: ,,De bewoners zijn bij mij gekomen met een goed idee. Als het vervolgens ook nog kan, waarom zouden we het dan niet doen?”

Het ‘dorpsplan’ biedt veel voordelen, maar het pakt mogelijk duurder uit. Gedeputeerde Staten en het college van B&W zijn bereid om hiervoor wat extra budget te zoeken. Het dorpscomité hoopt en verwacht dat de gekozen oplossing zoveel efficiencywinst kan opbrengen, dat het de meerkosten van een langere tunnelbak zo goed als kan compenseren.

De fase van de aanbesteding wordt dus nog spannend. Alle partijen gaan nu vol voor het dorpsplan, maar gedeputeerde Van Lunteren waarschuwde wel: ,,Het moet binnen een redelijk budget blijven, er moeten geen tijdrovende bezwarenprocedures komen en de benodigde grond moet binnen marktconforme prijzen aangekocht kunnen worden.” Wordt aan de voorwaarden niet voldaan, dan zal alsnog het ‘oude’ plan met verkeerslichten op de kruising uit de la komen.

Tijdens de uitvoering van de verlengde tunnel zal de overlast voor de weggebruiker groter zijn dan bij het oorspronkelijke plan verwachten gemeente en provincie. ,,Een deel van de efficiencywinst wordt mogelijk bereikt door het vaker afsluiten van de spoorwegovergang voor weggebruikers. De bevolking zal dat moeten aanvaarden om het grotere doel te bereiken.” Ook wethouder De Kruif uit Woudenberg maakt zich binnen zijn gemeente sterk voor begrip.

Burgemeester Frits Naafs en verkeerswethouder Bert Homan onderstreepten dat de inventiviteit, vasthoudendheid en betrokkenheid vanuit de inwoners de betrokken overheden inspireerden om nu ‘vol voor het dorpsplan te gaan’.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 19 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30