27 september 2013 om 00:00 Nieuws

Het printloze tijdperk?

De gemeente heeft het laatste jaar een verbeterslag gemaakt met het digitaal aanbieden van informatie. Dat dit gelukt lijkt, is een felicitatie waard. Nu lijkt men een volgende stap te willen maken, bijvoorbeeld met de gemeentegids. In september verscheen er op de gemeentelijke informatiepagina’s een oproep om mee te doen naar een enquête over de behoefte aan een papieren informatiegids. Zou het niet zonder kunnen?

Jammer dat de gemeente niet nog een stapje actiever is geweest om de doelgroep van senioren te bereiken. Want daar zullen de meeste bezwaren te verwachten zijn. Ik denk dat de ouderenorganisaties graag bereid waren geweest de enquête ook in hun maandelijkse nieuwsbrieven op te nemen.

Wat is er aan de hand?

De meeste - jonge - generaties leven met tablet of smartphone. Digitalisering is voor hen vanzelfsprekend. Bijna alle zestigers hebben een computer, maar gebruiken die gemiddeld een paar uur per dag; zij waarderen de wereld van de geprinte media net zo veel, maar zullen best kunnen leven met een volgende stap.

De 75-plussers hebben – gemiddeld genomen, er zijn natuurlijk uitzonderingen – zichzelf maar mondjesmaat toegang verschaft tot internet, en daar zijn ze doorgaans tevreden mee. Zij hebben over het algemeen een intensief werkzaam leven achter de rug, kampen nu met fysieke achteruitgang, en hebben niet meer de energie om actief te participeren via de digitale snelweg. Men is er niet vertrouwd mee, het gaat te snel, de drempel is te hoog. Gelukkig is daar nog de vertrouwde en goed onderhouden ‘secondaire’ weg van de print: kranten, boeken, week- en maandbladen. Zo participeren heel veel senioren nog actief mee in onze samenleving, een goede zaak.

P-woord

Sinds Prinsjesdag is het P-woord (participatiesamenleving) niet uit de lucht. Het wordt voor veel verschillende doelen gebruikt. Wij pleiten er hier voor dat participatie óók betekent dat de overheid iedereen op passende wijze uitnodigt actief mee te leven met de woonomgeving.

Voor 75-plussers betekent dat ons inziens dat hen de gemeentegids actief op papier wordt aangeboden. Dat hoeft natuurlijk niet in de huidige vorm en omvang. Als er één generatie van mening is dat enige soberheid op zijn plaats is, dan is het de generatie van de oudere senioren wel.

Jan Hardeman, voorzitter Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug

0343-517416, zie ook www.seniorenplatformheuvelrug.ml

advertentie
advertentie