24 september 2013 om 00:00 Nieuws

Trefcentrum voor de natuur in Amerongen

Amerongen- Na alle aandacht voor de culturele en monumentale rijkdommen van het dorp is het tijd om de rijke natuur rondom Amerongen te belichten. Hiervoor op bezoek bij Informatiecentrum van Stichting Utrechts Landschap, gehuisvest in een vernuftig gerestaureerde, monumentale tabaksschuur. Van hier uit werkt de betrokken Stichting aan behoud en beheer van landschap en natuur, daarbij geholpen door 30 lokale vrijwilligers. Dezen verzorgen met veel plezier boswandelingen, informatieverschaffing, wandelroutes, vaartochten over de Neder Rijn en veel meer. Vooral voor kinderen zijn er veel natuurprogramma’s, met de seizoenen mee, zodat zij de natuur leren kennen en er van gaan genieten.

Door Manus van Gent.

Tussen Amerongen en Rhenen ontmoeten twee natuurlijke grootheden elkaar: de Utrechtse Heuvelrug en de grote rivier de Neder Rijn. Een groter contrast is landschappelijk gezien nauwelijks denkbaar. De Heuvelrug, al vele eeuwen hoog en droog; de Rijn, constant in beweging, nat en onvoorspelbaar.

Het Informatiecentrum Tabaksschuur Amerongen, staat precies op de scheidslijn van deze twee gebieden en vormt een ideaal startpunt om de zeer gevarieerde omgeving te verkennen.

Verschillende landschappen als bos, heide, uiterwaarden en weilanden liggen op loopafstand van de informatieschuur.

Hans van de Pol, secretaris van de vrijwilligers werkgroep Amerongen, vertelt:

“ Utrechts Landschap beheert en onderhoudt als eigenaar 4.000 ha natuurgebied en maakt daarbij graag gebruik van zo’n driehonderd vrijwilligers, waarvan 30 in Amerongen. Het totale areaal is verdeeld in 40 natuurgebieden en er zijn 6 informatiecentra in de provincie Utrecht. Utrechts Landschap maakt graag gebruik van de vrijwilligers, waarvan 30 in Amerongen. Zij bemannen het Informatiecentrum, geven voorlichting en verkopen streek- en natuurproducten. Er worden veel activiteiten georganiseerd in de natuurrijke omgeving, vaak onder speciale thema’s, zoals paddenstoelen in de herfst en de Nacht van de Nacht ( hoe licht is het nog in het donker?) De hele groep zet zich hiervoor drie dagen per week enthousiast in.

Van Utrechts Landschap krijgen we brochures en routekaarten, het belangrijkste is natuurlijk het prachtige informatiecentrum in de oude tabaksschuur. Het is een plaats om er voor je plezier te werken”.

Mieke van Barneveld is een toegewijd vrijwilligster in de groep .Zij zorgt voor de levendige winkel in het Centrum, is belast met PR en beheert de balie met informatie over Landgoederen in de regio.

Louis de Geus doet de coördinatie van de meeste wandeltochten vanuit het Centrum, is zelf een ervaren en deskundige gids op wandelingen door bossen en heidevelden en is vaak beschikbaar voor speciale, aangevraagde natuurroutes.

Bijzondere natuurbelevingen met en voor kinderen zijn o.a. een vaartocht met de Blauwe Bever over de Rijn, de Nacht van de Nacht, de Herfsttovenaar…spannend verhaal met spelletjes na.

De Werkgroep Amerongen doet er alles aan om kinderen en volwassenen opnieuw de natuur te laten ontdekken, zeker omdat die in de normale woonomgeving niet meer te ervaren is.

Openingstijden van het Informatiecentrum zijn Wo,Vr,Za van 1300u – 1600u

Meer informatie? www.utrechtslandschap.nl/agenda.

advertentie
advertentie