Zaak verdachte bankoverval Driebergen weer verplaatst

23 september 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De zaak tegen de 25-jarige Karim el M., die volgens de officier van justitie betrokken was bij de overval op de Rabobank in Driebergen bijna 2,5 jaar geleden, kon maandag weer niet worden behandeld. Volgens de officier pleegde M. deze overval samen met Youssine A. Hij is inmiddels in hoger beroep tot negen jaar cel veroordeeld. Er bleek in de tussentijd nog een medeverdachte te zijn veroordeeld, zonder dat de officier en de rechtbank dat wisten. De zaak tegen El M. werd aangehouden om deze medeverdachte aan de tand te voelen.

De overvallers schoten bij hun vlucht op de politie. De politie was er na de overval zeker van dat M. een van de daders was. De foto's van de 2 verdachten werden via internet verspreid. Een verdachte werd direct opgepakt. El M. bleef lange tijd spoorloos. Hij werd door justitie zelfs op de Nationale Opsporingslijst gezet. Hij werd pas een jaar geleden aangehouden in Amsterdam. M. houdt vol dat hij in Marokko was tijdens de overval. Hij heeft stempels in zijn paspoort die dat moeten bevestigen. Maar die stempels zijn volgens de officier van justitie vervalst.

De officier vindt dat hij een sterke zaak heeft tegen M. want deze heeft zijn naam gezegd tegen de politie toen hij vlak na de overval toevallig werd aangehouden. Ook is er heel veel zuiver DNA gevonden, volgens de officier. Maandag bleek dat er in de auto ook kraaienpoten zijn gevonden. Deze zelfgemaakte kraaienpoten zijn bij veel overvallen op geldtransporten gebruikt de afgelopen twee jaar. Op die kraaienpoten is het DNA van een andere man gevonden. Deze verdachte Boutahar A. is wegens medeplichtigheid aan de overval in Driebergen en een overval op een geldtransport in Amersfoort veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. A. is in hoger beroep.

Advocaat Kuijpers had toevallig van een andere advocaat gehoord dat de kraaienpoten in al deze zaken een rol speelden. Hij dacht dat dat Boutahar A. mogelijk zou kunnen bevestigen dat M. in ieder geval niets met de overval te maken heeft. Kuijpers stelde dat de officier die stukken over Boutahar A. had moeten verspreiden. De officier moest toegeven dat Kuijpers gelijk had. De officier bood excuses aan aan de rechtbank en de verdachte en de slachtoffers. Advocaat Kuijpers was boos dat ontlastend bewijs was achtergehouden. Kuijpers vond ook dat M. moest worden vrijgelaten uit voorarrest. Daar voelde de rechtbank helemaal niets voor. De officier moet binnen één week alle stukken over de derde verdachte bij de advocaat en de rechtbank afleveren.

De zaak gaat verder op 21 november.

advertentie
advertentie