'Brandmeesters' winnen in Kamerik

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - De 'Brandmeesters' - ex-brandweermannen die niet meer in het korps actief zijn, maar hun vaardigheden nog niet zijn verleerd - hebben zaterdag 31 augustus aan een wedstrijd in Kamerik deelgenomen. Nadat alle concurrenten dezelfde opdracht hadden voltooid bleek de Leersumse ploeg als winnaar uit de bus te zijn gekomen.

Dirk Blancke, oud-commandant in Leersum: ,,Bevelvoerder Hans Krop en zijn acht koppen sterke ploeg moesten een brand die in een boerderij was ontstaan met hulpmiddelen zoals die vijftig jaar geleden werden gebruikt zien te blussen. Er wordt bij zo'n wedstrijd alles aan gedaan om je af te leiden van het doel en de handelwijze te beïnvloeden. Zo kwam de boer met een kruiwagen mest uit het weiland en stelde zich voor aan de bevelvoerder, die daarna met een 'hand stront tussen de vingers' achterbleef. Bandgeluiden van een blaffende hond moesten de indruk wekken dat er een gevaarlijke waakhond in de boerderij zat, terwijl het in werkelijkheid een speelgoedhondje bleek. Bevrijde geiten springen een meter hoog en zijn moeilijk in bedwang te houden.''

De Leersumse 'Brandmeesters' hielden zich het beste aan hun taak. De brand was ontstaan door vonken bij laswerk. Het gevaar van ontploffing van gastanks werd snel onderkend. Blancke: ,,De gemiddelde leeftijd van de deelnemers zit dik boven de zestig jaar, maar er wordt nog heel fanatiek gestreden. H. Bakker, J. Verbree, H. Stijn (met 74 jaar de oudste), W. van Dam, G. Jacobs, G. Schuurman, C. van Burken en H. Kievith kunnen met trots terugkijken op een geslaagde wedstrijd, die werd bekroond met een verdiende eerste prijs."

advertentie
advertentie