De week van het schrijven 2013

3 september 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - De vlucht die het schrijven heeft genomen, kent nog altijd een opwaartse lijn. Steeds meer mensen schrijven en dichten over hun leven en beleven hieraan een weldadig gevoel. Tijdens de Week van het Schrijven worden er in het hele land speciale workshops gehouden. Ook het Doornse Schrijftheater opent op dinsdagavond 10 september haar deuren voor een schrijfproeverij met als thema: 'Schrijf je vrij'.

Vier jaar geeft Korine van Veldhuijsen (41) nu cursussen creatief, reflectief en autobiografisch schrijven in het Schrijftheater. ,,Met een pen en een paar vellen papier kun je echt alle kanten op. Ze zijn TomTom, pelgrimage, speelkwartier, geschiedenisboek, vergrootglas, stofzuiger, glansmiddel en praatpaal ineen. Of je nu een gek gedicht schrijft over je slapende linker teen of een portret maakt van je moeder; of je nu vertelt over die ene winter, waarop je vader met trillende handen en vier uitgelaten zonen op de achterbank zijn auto de bevroren rivier op rijdt of over die keer dat je zowel pasta als zuurkool bereidde, omdat je niet kon kiezen: schrijven zorgt voor nieuwe verbindingen. Het vergroot je creativiteit en brengt je in dieper contact met jezelf, met datgene wat er in je leeft en met de persoon/personen over wie je schrijft. Het zorgt ervoor dat je met nieuwe ogen naar verleden, heden en dus toekomst gaat kijken. En dat is wezenlijk mooi. Ik voel me dan ook altijd weer dankbaar als ik met een nieuwe groep mag starten", aldus Van Veldhuijsen.

Veilige omgeving

Oefening baart kunst; dat geldt ook voor het schrijven. Wie z'n schrijfspieren traint, zal steeds makkelijker schrijfmeters maken. ,,Maar iedereen kan het, dat zie en hoor ik elke keer weer. Zoveel mensen, zoveel bijzondere verhalen. Met de juiste oefeningen en technieken komen de verhalen als vanzelf op papier. Spelling en grammatica doen er niet toe, het gaat om de inhoud."

Op de vraag of mensen het niet lastig vinden om zich te openen in een groep, is het antwoord ja en nee. ,,Dit speelt vooral bij de cursussen Autobiografisch schrijven. In het begin is het aftasten. Het is mijn belangrijkste taak om te zorgen voor een veilige en voedende omgeving. Je schrijft in de eerste plaats voor jezelf. Delen mag, maar hoeft niet. Mijn ervaring is dat mensen elkaars openheid waarderen en respecteren. Zo dient het ook te zijn. Een schrijfcursus is op deze manier ook een oefening in luisteren."

Een ieder die wil proeven aan het creatieve, reflectieve en het autobiografische schrijven, is dinsdag 10 september van 19.30 tot 21.30 uur welkom in het Schrijftheater. Opgeven: korine@bijzondereverhalen.nl of 06-49894922.

advertentie
advertentie