Naafs: 'Herindeling is niet aan de orde'

21 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Een nieuwe gemeentelijke herindeling is op dit moment niet aan de orde.

Dat blijkt uit een memo dat burgemeester Frits Naafs dinsdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij reageert daarmee op schriftelijke vragen van de SP-fractie. Eind juli kondigde Naafs aan, dat het college een oriënterend gesprek gaat voeren met drie gemeenten in de regio. Hij wil met de colleges van Rhenen, Wijk bij Duurstede en Bunnik van gedachten wisselen over actuele bestuurlijke ontwikkelingen en vormen van onderlinge samenwerking.

Daarbij opperde Naafs ook de mogelijkheid van een nieuwe gemeentelijke herindeling. Ingewijden bestempelden die uitlatingen als een

politieke blunder. De fractie van de SP in de gemeenteraad stelde schriftelijke vragen en ook de BVH uitte zich kritisch. In een ingezonden brief aan deze krant spraak raadslid Frits van Schaik over zomerzotheid.

Hij noemde het voorzetje van Naafs ,,niet alleen voorbarig, maar ook merkwaardig en riskant". Volgens Van Schaik zit niemand te wachten op een nieuwe gemeentelijke herindeling. Dat zou alleen maar tot onrust leiden en de kloof tussen gemeente en inwoners verder vergroten.

Overigens liet wethouder Bert Homan vorige maand tijdens een persgesprek weten, dat het Rijk door middel van de financieringsstromen voorsorteert op een nieuwe herindeling. Het overleg van Utrechtse Heuvelrug met Rhenen, Wijk bij Duurstede en Bunnik gaat gewoon door. Naafs heeft beloofd om daarna de raadscommissie Bestuur en Middelen bij te praten.

advertentie
advertentie