Woonconcept blijkt onhaalbaar

Nieuws

DRIEBERGEN - ,,In principe was het een goed concept, maar we hebben de tijd niet mee", zegt Marianne Sybesma. In 2010 ontvouwde zij een plan om één of meer woonprojecten te realiseren waar afasiepatiënten samen met hun partners zelfstandig zouden kunnen wonen in een huur- of koophuis. Op haar initiatief werd voor dit doel een speciale stichting in het leven geroepen. Nu, drie jaar verder, moet zij met spijt constateren dat de verwerkelijking van zo'n woonproject onhaalbaar is. Eind van dit jaar wordt de Stichting Gemeenschappelijk Wonen met Afasie ontbonden.

door Jan de Beer

Marianne Sybesma had haar plan ontwikkeld vanwege de situatie van haar echtgenoot. Als gevolg van een hersenbloeding die hem tien jaar geleden trof heeft hij afasie (een taalstoornis waardoor mensen zich niet meer goed kunnen uitdrukken en gesprekken onvoldoende begrijpen). Ook is haar man halfzijdig verlamd, maar opname in een zorginstelling wilden Marianne en haar echtgenoot beslist vermijden.

Ze liet het huis door een verbouwing aanpassen zodat zij samen konden blijven wonen. Omdat meer mensen in een vergelijkbare situatie verkeren ontstond het idee om een nieuw woonconcept voor paren met afasie van de grond te tillen. Aanvankelijk leek de realisering van dit idee kansrijk. Vanuit de bouwwereld was er zeker belangstelling voor, zoals onder meer bleek uit contacten met bouwonderneming Van Bekkum. Maar de doelgroep, vooral van potentiële kopers, bleek te klein. ,,Mensen voelden er niet veel voor om te verhuizen", zegt Marianne Sybesma. ,,Enigszins begrijpelijk is dat wel, omdat het om onvoltooide gebouwen ging waarbij zij zich maar moeilijk iets konden voorstellen."

De vele voordelen van het woonconcept, zoals het gezamenlijk inkopen van zorg en een zinvol lotgenotencontact, bleken voor de doelgroep niet doorslaggevend. Vervolgens sloeg ook nog de crisis op de woningmarkt toe en inmiddels was uit een enquête gebleken dat de animo bij de doelgroep ook in de nabije toekomst ontoereikend zou zijn. ,,Vanwege al deze omstandigheden is besloten de stichting te ontbinden", zegt Marianne Sybesma.

Ze is wel blij dat een nevenactiviteit van de stichting, opgezet in samenwerking met Boogh, blijft bestaan. 'De Fontein', een wekelijkse activiteitengroep voor mensen met afasie in gebouw De Vijver in Driebergen, wordt ook na de opheffing van de stichting voortgezet.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 7 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 17 uur geleden