Agente opnieuw naar Afrika

14 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Bianca van den Berg stapte zondag op het vliegtuig voor een lange reis naar Afrika. Geen vakantietrip, maar iets heel anders. De 27-jarige Bianca is werkzaam bij de politie in het district Heuvelrug en hangt haar blauwe uniform elk jaar voor drie maanden in de kast om in Ghana, aan de Afrikaanse westkust, vrijwilligerswerk te doen. Een opmerkelijke combinatie van verschillende werkzaamheden die voortkomt uit puur idealisme. Bianca wordt hierbij financieel ondersteund door de Eurowinkel in Driebergen.

door Jan de Beer

Hoewel haar werkzaamheden als politieagente zeer afwijken van haar activiteiten in Ghana, heeft Bianca toch een eenvoudige verklaring voor de jaarlijkse reis naar het Afrikaanse continent. ,,Het was altijd mijn droom om in Afrika iets aan hulpverlening te kunnen doen." Toen zij enige jaren geleden de knoop doorhakte en voor het eerst die reis ondernam, had ze drie maanden onbetaald verlof opgenomen. Bianca werkte in die periode in een Ghanees kindertehuis en werd getroffen door de armoedige omstandigheden daar. Toen ze weer terug in Nederland was, stond het voor haar vast dat ze meer wilde doen. Na uitgebreid overleg met haar werkgever werd de arbeidsovereenkomst van Bianca ruimhartig aangepast waardoor ze de mogelijkheid heeft om haar baan als politieagent elk jaar enige tijd af te wisselen met haar werk in Ghana.

Bianca is daar vooral actief in het noorden, het armste deel van het land. Ze houdt zich bezig met kinderprojecten en gezinsondersteuning. ,,Ik kom met veel gezinnen in aanraking die in armoede leven", vertelt ze. ,,Ik bekijk of ze voor noodhulp in aanmerking komen. Voor enkele tientallen euro's per maand kan die hulp al geboden worden. Daarvan kunnen voedsel, kleding, een ziektekostenverzekering of onderwijs betaald worden."

Dankzij steun van de Driebergse Eurowinkel kan Bianca voorlopig vijftig kinderen helpen met de financiering van hun studie. Ze had voor Cees van den Broek van de Eurowinkel een 'begroting' gemaakt waaruit bleek dat er slechts dertig euro per kind nodig is om onderwijs mogelijk te maken. Cees van den Broek besloot vervolgens om haar hiervoor 1500 euro mee te geven. Deze bijdrage en ook andere giften worden volledig besteed aan de hulpverlening. Bianca betaalt zelf haar reis- en verblijfskosten.

Haar activiteiten hebben al veel opgeleverd. Niet alleen zijn meerdere kinderen een opleiding gaan volgen, maar ook konden enkele gezinnen dankzij een startkapitaaltje een bedrijfje beginnen en zijn enige lemen huisjes die tijdens de regentijd waren ingestort weer herbouwd.

Mensen die haar ook willen steunen kunnen hiervoor informatie krijgen bij de Eurowinkel of rechtstreeks bij Bianca zelf via: biancavandenberg86@yahoo.com

advertentie
advertentie