Corso: Bouwers zijn er klaar voor

12 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het was al op de bouwvergadering merkbaar: de bouwgroepen zijn aan het aftellen. Nu de bloemen in Leersum zijn gearriveerd en de meeste kratten met dahlia's op de bouwplaatsen zijn aangekomen, kan het konten, lijmen en plakken een aanvang nemen. De bouwers zijn er klaar voor.

door Jan Meijer

We namen een kijkje bij de winnaar van vorig jaar, Bouwgroep De Heuvelrug. In de loodsen van Cees van de Geer aan de Boerenbuurt krijgt de wagen onder het motto 'Het zijn zware tijden', gestalte. De jeugdwagen van 'De Poentjes' is al helemaal klaar. Maar ook aan de toekomst van het corso wordt gewerkt. Aäron Noorlander is misschien wel de jongste deelnemer ooit.

Hoe ontstaat het idee van een praalwagen? Edwin van den Sigtenhorst kan daar geen concreet antwoord op geven: ,,Ergens in februari is het begonnen. Bij bouwgroep De Heuvelrug vond men een foto op internet van een figuur die kracht uitstraalde. Al pratende daarover en met de economische crisis in het achterhoofd groeide het idee van 'Het zijn zware tijden'. De tijd wordt uitgebeeld door uurwerken, die door de krachtfiguur worden getorst."

Om van de tekening en het idee tot en praalwagen te komen werd constructiebedrijf Nijborg Staalbouw in Renswoude ingeschakeld waar een vrij dragende constructie van werd gemaakt. Op de bouwplaats werden de uurwerken in elkaar gelast en het geheel werd met papier-maché beplakt. ,,Het papier van telefoonboeken - hoe lang bestaan ze nog? - is ideaal, het droogt snel en wordt keihard. Verder zorgen we ervoor dat de wijzers kunnen draaien en met kettingen en tandwielen komt een deel van de wagen in beweging."

Dat is dan meteen alles wat machinaal in beweging wordt gebracht. De wagen wordt met mankracht over het parcours gereden, om de centrale figuur de klus niet in zijn eentje te laten opknappen. Als de toeschouwer goed oplet, is er een aantal elementen in de wagen die het begrip tijd in beeld brengen.

,,Vrijdag kunnen de 55.000 bloemen erop en gaan we voor de derde winst op rij, het zou een unicum in de historie zijn", weet Van den Sigtenhorst. ,,We doen nu voor de vijftiende keer mee en zijn na een aantal omzwervingen nu bij Cees van de Geer, die ons vanaf februari de ruimte geeft die we nodig hebben.''

Van de Geer heeft in een andere loods zijn jeugdwagen al langer klaarstaan. ,,Hij is wat uit de hand gelopen en er moeten meer dan 50.000 dahlia's op. Daardoor valt hij in de categorie kleine praalwagens. Toch hoop ik dat de jury de bril voor jeugdwagens opzet, want Eveline, Corina en Rosanne hebben er met hun vriendinnen echt het meeste werk aan verzet."

Voor het plakken wordt het nijlpaard in het met badschuim gevulde bubbelbad bij de andere wagen gebracht. Samen plakken maakt het een stuk gezelliger. Op Halfeiken 9 wordt gewerkt aan de wagen van Aäron Noorlander (4). Hij komt uit een boerenfamilie en zijn ouders moeten hem alles uitleggen over bijvoorbeeld trekkers en combines. ,,Hij gaat in zijn spel daarin soms helemaal op. Dan praat hij als een boer en speelt alles in de tuin na", vertelt zijn moeder Karien. En dus maakt Aäron zijn debuut in het corso op een trekker, waarachter een kar met daarop een koe en een haan. Succes verzekerd.

advertentie
advertentie