Bloemenkoningin geniet met volle teugen

Nieuws

LEERSUM - Als Anja Henken zaterdag de corsostoet opent is zij precies 133 dagen Bloemenkoningin. Ze kwam op plaatsen waar ze normaal gesproken niet zo snel komt. ,,Ik ben overal heel gastvrij ontvangen, heb veel mensen ontmoet en heb van alles super genoten." De koningin blikt terug op haar optredens en laat vooral geen twijfel bestaan over haar passie: het boerenbedrijf.

door Jan Meijer

Henken begrijpt als geen ander hoe belangrijk haar functie als ambassadrice van het Leersumse Bloemencorso is. ,,Dat vraagt een bepaalde stijl van optreden. Maar ik wilde meer zijn dan alleen maar een mooie jurk en een knap gezicht. Het was voor mij ook een verrijking om overal alles in me op te nemen zoals in het vissersdorp Spakenburg met al zijn tradities, naar de organisatie te kijken en vooral mezelf te kunnen zijn."

Zo werd het bezoek aan het Cothense Kersenfestival één van de hoogtepunten. ,,Wat ze daar allemaal organiseren, is in één woord super. Ze zijn er erg ondernemend en natuurlijk kon ik de uitnodiging om deel te nemen aan de wedstrijd kersenpitspugen niet afslaan. Ik werd zelfs eerste", zegt Henken, gevolgd door haar aanstekelijke lach. Een ander evenement waar ze zich volkomen thuis voelde was de Langbroekse Schapenmarkt. ,,Ik wist het meteen: ik moest ook een schaap scheren." Met behulp van de 'schapenkapper' bracht ze dat vanzelfsprekend tot een goed einde. ,,Dergelijke activiteiten liggen zo dicht bij mijn 'roots' van het boerenbedrijf. Niet voor niets heb ik mezelf bij mijn aantreden gepresenteerd op een trekker. Het liefst zou ik ook tijdens het corso een trekker besturen."

Al filosoferend denkt ze aan wat meer verrassingen tijdens het optreden van een Bloemenkoningin. ,,Wie weet komt het publiek erop af als die iets bijzonders doet, iets wat - net als de jurk - tot op het laatst een verrassing moet blijven."

Henken wilde haar boeren achtergrond benadrukken door met Zwartje 772 op de foto te gaan. ,,Dan moet John Achterberg - hij zorgt er al veertig jaar voor dat de Bloemenkoninginnen altijd een mooi bloemstukje in de hand hebben - een mooie krans maken." En dus werd Zwartje 772 letterlijk van stal gehaald voor haar plannetje. Omdat de koe vrij lang moest wachten en niet gewend was aan alle aandacht had Anja samen met haar vader de nodige moeite om het dier kalm te krijgen.

De Bloemenkoningin realiseert zich hoeveel zij kan leunen op haar begeleidingsteam. Roelie Vriend, Connie Verhagen, Joop de Fluiter, Wouda van den Brink en Joop Beekhuis. ,,Soms twee van hen, een enkele keer gaan ze allemaal mee. Zij maken het feest compleet."

Morgen gaat Henken voorop in de rondgang langs de bouwplaatsen. ,,Ik ben al op enkele locaties geweest, om mijn respect te tonen voor iedereen die op zijn eigen manier bijdraagt aan het tot stand komen van het corso. Ik hoop op alle locaties een bloem te kunnen plakken, als symbolisch gebaar om aan te geven hoe bijzonder de saamhorigheid onder de bouwers is in deze tijd van individualisering. Al deze mensen laten zien waar hun hart ligt.''

Het hart van Anja Henken ligt in het boerenbedrijf, dat ze ooit van haar ouders zal overnemen. Nog één keer is zij ambassadrice als ze besluit met: ,,Ik hoop dat er heel veel mensen komen kijken, want daar doen we het toch voor.''

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 23 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30