'Spookjeswandeling' in bos Amerongen

Nieuws

AMERONGEN - Het Amerongse Bos was afgelopen zondag het decor voor spookjes en legendes. De eerste 'sprookjesachtige wandeling' vond er plaats, onder leiding van gids Veronique Besseling (64) uit Amerongen. Ruim twintig deelnemers liepen het avontuur tegemoet.

,,Hebben we er allemaal zin in?", vraagt Besseling, gids van Het Utrechts Landschap. Het startsein is gegeven, de eerste sprookjesachtige wandeling begint. In een slinger van wandelschoenen en wandelstokken lopen drieëntwintig wandelaars vanaf De Tabaksschuur aan de Veenseweg in Amerongen het bos in.

Bruine, verdroogde bladeren liggen verspreid over het zandpad. In een rap tempo lopen de deelnemers achter elkaar aan de berg op terwijl de zon schittert door de bladeren. Op de negenenzestig meter hoge Amerongse Berg, het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, stopt de gids. Veronique: ,,Legendes en sprookjes: wat hebben ze met het Amerongse Bos te maken? Dat vertel ik jullie gedurende deze tocht."

,,We staan hier bij een nagemaakte grafheuvel. Daar ga ik het vandaag niet over hebben", vertelt Besseling. ,,Maar wel over de brandnetels achter mij. De brandnetel heette vroeger 'netel'. Toen de hemel en de aarde ontstonden, was er voedsel voor mens en dier. De duivel kreeg ook zijn deel: boekweit en haver. Duizenden jaren later werd dit hoofdvoedsel voor de mensen in de lage landen", vertelt de gids. ,,Een engel zag dit vanuit de hemel en betwijfelde of het verstandig was als de mens afhankelijk was van de duivel. De engel bedacht een wisseltruc. De duivel kreeg distel en netel en de engel ging ervandoor met de boekweit en haver. Toen de duivel dit ontdekte nam hij wraak en voegde jeukend vuur toe aan de netels. Het is de vurige wraak die de duivel heeft toegevoegd aan de plant die daardoor een duivelsplant werd", vertelt ze op sprookjesachtige wijze.

Verhalen over Sinterklaas, ridders en Harry Potter; het komt allemaal aan bod tijdens de tocht. ,,Wat ik bijzonder vind", zegt deelnemer en vrijwilliger van Het Utrechts Landschap Jan Pitloo (63) uit Elst, ,,is de combinatie van sprookjesverhalen en uitleg over boomsoorten. Het is afwisselend en dat maakt het boeiend."

Het Amerongse Bos bestaat uit loof- en naaldbomen van verschillende leeftijden. ,,Kijk", zegt Besseling, terwijl ze naar een boom wijst. Er staan letters in gegraveerd. ,,Groeit de boom in de lengte, de breedte of allebei?" De wandelaars roepen fanatiek. ,,Ze groeien in de breedte. De letters worden niet groter, maar breder." Riet van Rooyen (76) uit Overberg schudt met haar hoofd. ,,Dat wist ik niet; ik heb weer wat geleerd vandaag."

Na een klein uur wandelen arriveren de deelnemers bij de zogeheten 'aaibare stenen'. Deze stenen zijn gemaakt uit grote zwerfkeien en stukken graniet. Daarna gaat de wandeling verder, terug naar De Tabaksschuur. ,,Het was best een uitdaging om deze wandeling uit te voeren. Maandelijks vertel ik over het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug. Vandaag draag ik verhalen voor aan volwassenen die in sprookjes willen geloven", besluit de gids.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 23 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30