Veertigste keer kermis in Leersum

5 augustus 2013 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Het Bloemencorso en de kermis zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Elk jaar, dit jaar alweer voor de veertigste keer, staan er attracties voor elk wat wils gereed om de bezoekers een aantal onbezorgde momenten te bieden. Van woensdag 14 tot en met zondag 18 augustus is het grasveld bij De Oude Kolk weer een centrum van vermaak.

door Jan Meijer

De man die ervoor zorgt dat alles vlekkeloos wordt georganiseerd is Ronald Smit uit Opheusden. ,,Veertig jaar geleden was die taak in handen van mijn vader. Ik heb het vak van hem geleerd - er bestaat geen opleiding voor en er komt echt veel bij kijken - en als ik ermee stop, neemt in elk geval één van mijn kinderen het over." Een echt familiebedrijf dus. Smit heeft voor Leersum naar eigen zeggen een aantrekkelijke samenstelling van attracties kunnen regelen. ,,Er komt een 'Wave' - dat is een draaiende bank - een 'Poliep' en natuurlijk zijn er ook botsauto's. Voor de kinderen is er een draaimolen en wie zijn behendigheid wil testen kan terecht bij diverse spelletjes zoals 'Skee-ball', een soort mini-bowling. En ook is er natuurlijk een oliebollenkraam."

Voor Smit is het best een puzzel om op de beschikbare ruimte voor een aantrekkelijke kermis te zorgen. De voorbereiding begint al in januari. Buiten de attracties moeten er ook woonwagens, trucks en aggregaten een plaatsje vinden. ,,Er is niet zoveel parkeergelegenheid in de buurt voor de trucks en ook de bezoekers moeten hun auto nog ergens kwijt kunnen."

Smit ervaart dat de kermis momenteel veel last heeft van de crisis. ,,Wij merken als één van de eersten dat men bezuinigt. Het wordt steeds moeilijker om de, soms hoge, investeringen te kunnen betalen. De veiligheidseisen zijn hoog en we willen steeds nieuwe attracties brengen. Toch blijft de kermis een onverwoestbaar dorpsfeest en een ontmoetingsplek om de alledaagse beslommeringen even helemaal te vergeten. Het staat niet voor niets op de erfgoedlijst van Unesco. Dat komt ook omdat de mensen van de kermis in het kermisvak willen blijven. We doen er alles aan om het iedereen naar de zin te maken. Het aggregaat voor de attracties - we hebben onze eigen energievoorziening - gaat uit na afloop van de kermis. Voor de caravans hebben we dan een kleiner, stiller aggregaat."

Dit jaar wordt de kermis voor het eerst samen met het bestuur van het Bloemencorso georganiseerd. ,,We komen graag in Leersum, waar we alle jaren vriendelijk en gastvrij worden ontvangen. Dat moet zo blijven, want we willen niet alleen volgend jaar weer terugkomen. Ook over twintig jaar moet er nog kermis in Leersum gehouden kunnen worden." Aan Ronald Smit zal het niet liggen, hij heeft alles tot in de puntjes voorbereid.

advertentie
advertentie