Ambtenaren moeten nog wennen aan flexwerken

Nieuws

HEUVELRUG - Ambtenaren zijn niet onverdeeld gelukkig met het nieuwe gemeentekantoor aan de Dorpsstraat in Doorn. Er zouden te weinig werkplekken voorhanden zijn en de werkruimtes worden door sommigen als kil en onpersoonlijk ervaren.

door Michiel Schaaij

Wethouder Bert Homan (VVD) zegt dat een kleine minderheid van de medewerkers wellicht nog niet gewend is aan het flexwerken. ,,Als iedereen tegelijkertijd komt, zijn er inderdaad niet genoeg plekken", aldus Homan. ,,Maar dat is ook precies de bedoeling. Mensen gaan zelf indelen wanneer ze komen en ze werken ook gewoon thuis. Dat hoort bij het nieuwe werken."

Burgemeester Frits Naafs begrijpt dat sommige ambtenaren moeten wennen aan de nieuwe werkomstandigheden. In het nieuwe gemeentekantoor hebben de medewerkers geen eigen bureaus of vaste werkplekken meer. Vlak na de ingebruikname leidde dat in enkele gevallen tot frustraties, maar verreweg de meeste ambtenaren zouden intussen aan de nieuwe situatie gewend zijn. Het college verwacht dat de weerstand tegen het nieuwe werken snel zal wegebben. ,,En zo niet, dan is het jammer, want het wordt niet anders", aldus Naafs.

Overigens blijkt het nieuwe gemeentekantoor ruim twee miljoen euro goedkoper uit te vallen, dan oorspronkelijk werd berekend. De meevaller kan nog groter worden, als het college zijn poot stijf houdt bij onderhandelingen met de aannemer over het meerwerk tijdens de bouw. Verder vallen de jaarlijks terugkerende kosten een kwart miljoen euro lager uit. Dat komt door de lagere kapitaallasten en door de verhuur van één van de gebouwen aan de Regionale ICT Dienst. Of daarmee het financiële boek gesloten kan worden, valt nog te bezien. Als de opbrengst van de oude gemeentekantoren tegenvalt, krijgt de gemeente alsnog een tekort gepresenteerd.

Eerder verklaarde toenmalig wethouder Roy Pamboer in het tv-programma De slag om Nederland, dat 60 procent van de kosten van het nieuwe gemeentekantoor gedekt zouden worden door de opbrengsten van de oude gemeentehuizen. Volgens die berekening zouden de gemeentekantoren in Amerongen, Leersum, Maarn en Driebergen dus voor een slordige 15 miljoen euro van de hand moeten gaan. Pamboers opvolger Homan heeft die verwachting inmiddels gehalveerd, zo bevestigde hij vorige maand tegenover deze krant.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30