ODC is woedend over experiment zondagopening

Nieuws

DRIEBERGEN - ,,De gemeenteraad heeft zichzelf een brevet van onvermogen gegeven, dit is een zeer onbezonnen besluit", zegt Han Roeten, voorzitter van de Ondernemersvereniging Driebergen Centrum (ODC). Met stijgende verbazing heeft hij vorige week in de raadszaal de discussie rond de zondagopenstelling van winkels gevolgd. De manier waarop een raadsmeerderheid tot het besluit kwam dat alle winkels in de gemeente, als experiment, tot 1 januari op zondag geopend mogen zijn heeft hem verbijsterd.

door Jan de Beer

,,Over allerlei futiele onderwerpen wordt avondenlang gepraat, maar dit besluit dat zeer ingrijpend is voor de gemeenschap drukt men er zonder deugdelijke voorbereiding maar even door," zegt hij.

Ook de aanleiding is volgens Roeten zeer discutabel. Drie supermarkten, de C1000 in Driebergen en Doorn alsmede Jumbo in Amerongen, hadden b en w per brief om de openstelling gevraagd en de managers van de supermarkten kwamen dit verzoek bij de raad onderstrepen met een alarmerend betoog over 'verlies van arbeidsplaatsen' als dat verzoek niet zou worden gehonoreerd.

Volgens Roeten is hun relaas over het verlies van werkgelegenheid, een 'broodje aap-verhaal'. ,,De C1000-formule wordt wellicht door die van Jumbo vervangen, en deze organisatie zet de franchisers enorm onder druk om op zondag open te zijn", verklaart hij. ,,Dat die openstelling tot oneerlijke concurrentie leidt voor de kleinere winkeliers, die vanwege de crisis nu reeds met een omzetverlies van 20 tot 30 procent te maken hebben, vindt de raad kennelijk niet belangrijk."

Roeten benadrukt dat de meeste winkeliers nauwelijks in staat zijn om op zondag open te zijn. Bovendien hebben sommigen met een bepaalde doelgroep te maken die zij kwijtraken als ze met de openstelling meedoen. ,,En het zijn juist de kleinere winkeliers die het dorp kleur en karakter geven", zegt hij. ,,Zij zijn de sfeermakers, en niet de grootwinkelbedrijven."

Lees meer in De Kaap/Stichtse Courant van 11 juli.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 11 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 21 uur geleden