Verantwoord vlees uit de regio

10 juli 2013 om 00:00 Nieuws

DOORN - Een schapenboer en een slager die elkaar vinden in hun visie op een eerlijks stukje vlees. ,,Wij wilden verantwoorder en duurzamer werken", vertellen Jan Crets en Ellen Kooiman van C&K Landschapsbeheer. En slager Ben Kamphuis voegt toe dat hij het vooral belangrijk vindt te weten waar het vlees dat hij in de Doornse winkel verkoopt vandaan komt.

door Monique José Timmermans

Binnen de schaapskudde die graast in de omgeving in het kader van natuurlijk landschapsbeheer worden jaarlijks lammeren geboren. De ooien blijven, maar de rammen moeten op een gegeven moment weg. ,,Zoals bij de meeste schapenboeren werden ze dan verkocht aan de handel. Vaak worden de dieren dan geëxporteerd naar bijvoorbeeld Frankrijk. Je hebt geen idee meer wat er met ze gebeurt." Dat moest anders kunnen, meenden de schapenhouders.

Nu brengt Crets telkens zelf een aantal lammeren die op gewicht zijn naar het slachthuis en daar worden ze weer opgehaald door Kamphuis. ,,Het is vlees met een bijzondere smaak. Deze schapen hebben veel beweging gehad en heel gevarieerd gegeten. Dat proef je, het is smaakvoller dan bijvoorbeeld een Texels schaap."

De heideschapen zijn gewend aan schrale grond en eten bijvoorbeeld ook kruiden, jonge boompjes of takjes. Ze worden regelmatig naar andere locaties gebracht en eten dus gevarieerd. Door het vele lopen krijgt het lam veel spieren en weinig vet, de structuur van het vlees is daardoor steviger.

Door de kruising met een ram van het Suffolkras, een wereldwijd bekend Engels vleesras, zijn de lammeren geschikt voor het werk van de schaapskudde en later voor de consumptie van het vlees. ,,De lammeren groeien in hun natuurlijke tempo binnen de kudde op. En regelmatig selecteer ik er een paar die voldoende groot zijn voor de slacht. Daar heb ik geen moeite mee als het op een verantwoorde wijze gebeurt. En dat hebben we door de samenwerking met Kamphuis bereikt."

Slagerij Ben Kamphuis verkoopt alleen verantwoord, diervriendelijk vlees. ,,En dat is niet per definitie biologisch. Ik vind het veel belangrijker dat mensen naar de boer kunnen gaan om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Het is vlees met een verhaal", aldus de filosofie van de Keurslager.

Biologisch is het lokale lamsvlees niet. ,,Ik kan niet bewijzen dat alles wat ze eten volgens de wettelijke bepalingen biologisch is. Daarvoor zou ik bijvoorbeeld hooi moeten kopen op de Veluwe, terwijl ik hier hooi genoeg heb van de weiden", legt Crets uit. Antibiotica of andere medicijnen gebruikt Crets sporadisch. ,,Alleen in het uiterste geval. Door verschillend voer is al zoveel te bereiken." Het lamsvlees is verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. ,,En dat is zeker nog een paar maanden."

www.cklandschapsbeheer.nl

www.kamphuis.keurslager.nl

advertentie
advertentie