Winkels Heuvelrug mogen op zondag open

Nieuws

HEUVELRUG - De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft donderdagavond na een rommelig debat besloten om als experiment tot 1 januari 2014 alle winkeliers binnen de gemeente in de gelegenheid te stellen op zondagen hun winkels open te stellen. Daartoe wordt de winkeltijdenverordening aangepast. Naar verwachting gaat het experiment rond 1 augustus van start. Na de zomer wordt onderzoek gedaan onder winkeliers, consumenten, omwonenden en andere belanghebbenden naar de ervaringen met de zondagopenstelling.

door Gerard van Wijk

Het college wilde per 1 juli de status quo continueren: geen ruimere openstelling, waartoe de landelijke politiek de ruimte had geboden. Later dit jaar zou dan een onderzoek worden gehouden onder winkeliers. Bij het begin van de bespreking lag naast dit collegevoorstel de motie, waarin D66 vraagt om een onderzoek naar ruimere winkelopenstellingen.

De heer Verberne, inspreker namens drie supermarkten, pleitte voor een experiment om de supermarkten voor een periode van 16 weken op zondag open te stellen. BVH en D66 stelden voor om de inspreektekst als motie in te brengen bij de bespreking en de winkeltijdenverordening daarop aan te passen. Beide fracties wilden meteen met het experiment beginnen.

VVD en GroenLinks/PvdA zagen liever dat eerst het onderzoek zou worden opgezet volgens de net aangenomen methode 'bruggen bouwen'. Wethouder Bert Homan onderschreef namens het college deze aanpak. Inmiddels lagen twee teksten op tafel, waarvan één ter vergadering was ingebracht: het collegevoorstel (de motie van D66 was inmiddels ingetrokken) en het amendement daarop, namelijk de inspreektekst.

Die ging echter alleen uit van de supermarkten. Aanleiding voor de VVD om een schorsing aan te vragen. De fractie kwam met een gewijzigd amendement om alle winkeliers te laten deelnemen aan het experiment. Bovendien zou het onderzoek niet alleen moeten worden gehouden onder winkeliers, maar ook onder consumenten, omwonenden en andere belanghebbenden. Zoals te verwachten hadden de christelijke partijen en de SP geen behoefte aan de zondagopenstelling. De fractie van GroenLinks/PvdA stemde uiteindelijk verdeeld.

De hectiek van de vergadering zorgde voor een onbedoeld effect zo bleek de volgende dag: de algemene ontheffing voor de openstelling op zondagen zou ook gaan gelden voor feestdagen als Kerstmis. Dat was niet de intentie van de raad. Aan het begin van de tweede zitting van de gemeenteraad afgelopen maandag stelde voorzitter burgemeester Naafs mondeling voor om de algemene ontheffing voor feestdagen niet in de verordening op te nemen. Aanleiding voor een aantal fracties om nog eens de vinger te leggen op de in hun ogen onzorgvuldige besluitvorming.

Van augustus tot en met december 2013 mogen alle winkels op zondag open. Na de zomervakantie wordt vastgesteld waar het onderzoek precies over moet gaan.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30