Rapport Bruggen Bouwen vastgesteld

Nieuws

HEUVELRUG - De gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug heeft donderdag het rapport Bruggen Bouwen vastgesteld. Eind 2011 kreeg het college de opdracht om tot actie over te gaan, omdat de gemeenteraad zich ernstig zorgen maakte over de kloof tussen burgers en bestuur. De raad wil een experiment volgens de consentmethode die de bruggenbouwers voorstellen. BVH en SP vrezen het koude water dat onder de brug doorstroomt.

Op initiatief van burgemeester Frits Naafs is begin 2012 een groep burgers aan de slag gegaan met als doel de samenwerking tussen burgers, ambtenaren en het bestuur van de gemeente te ontwikkelen. Aanleidingen waren onder meer de aanhoudende negatieve publiciteit en beeldvorming rond het nieuwe gemeentekantoor.

De groep bruggenbouwers heeft op 4 april van dit jaar het rapport aangeboden met het verzoek om de aanbevelingen te mogen bespreken met de raad. De uitkomst van die bijzondere bijeenkomst op 20 juni was het voornemen te experimenteren met de (consent)methode in één project dat vastgesteld wordt door de raad met terugkoppeling en controle, met inachtneming van de aanbevelingen, maar met de mogelijkheid van de aanbevelingen af te wijken.

Kern van het voorstel is op basis van kaders die de raad vooraf stelt projecten zo worden georganiseerd dat zoveel mogelijk kennis die in de samenleving aanwezig is, wordt ingeschakeld en burgers en organisaties worden uitgenodigd om mee te denken. Ook minder mondige burgers.

Dat was de inzet voor de raad van afgelopen donderdag. Tijdens de vergadering werd duidelijk dat zowel BVH Als SP niet zouden instemmen met het voorstel. De BVH bleek alsnog bezwaren te hebben tegen de consentmethode (“slikken of stikken") en de SP vreesde dat de politieke rol van de raad in het gedrang zou komen. Van verschillende kanten werd betoogd dat het gaat om het besluitvoorbereidingsproces en niet om de politieke besluitvorming. Die is en blijft aan de raad.

Burgemeester Naafs benadrukte dat de raad aan het begin de kaders stelt en daarmee de politieke inkleuring. Hans Waaldijk (GroenLinks/PvdA) was op zoek naar wat er nodig is om BVH en SP alsnog mee te laten doen. Hij opperde om in het besluit op te nemen dat de consentmethode niet de enige methode is. Daar voelden andere fracties niks voor, er was geen behoefte aan nieuwe aanpassingen.

De VVD stelde voor om te gaan beginnen met een niet te simpel, maar ook niet te controversieel project ,,waar je de hele wereld bij nodig hebt". Stel vooraf duidelijke kaders en een snelle tijdlijn werd nog geopperd.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30