'Zakkenrollers' op de Traaij

Nieuws

DRIEBERGEN - De Traaij vormde afgelopen zaterdag het toneel voor een diefstal, achtervolging en geslaagde aanhouding van een snode zakkenroller. Gelukkig bleken alle betrokkenen leden van toneelvereniging VZOD Driebergen. Alleen wijkagent Marco Minjon was echt, evenals zijn boodschap aan het winkelende publiek: let op je spullen en bel 112 als je getuige bent van een diefstal.

door Katka Kolmas

Een winkelende dame met openhangende schoudertas bekijkt aandachtig de wenskaarten voor de ingang van The Read Shop. Een voorbijgangster vraagt haar de weg naar Blokker. Terwijl ze haar de weg wijst, verschijnt achter haar een man en grist bliksemsnel de portemonnee uit haar tas. Een passante ziet het gebeuren en waarschuwt de aanwezige politie. De dief neemt de benen, achtervolgd door de agent. De agent weet de dief ter hoogte van bakkerij Van Asperen gelukkig aan te houden. Deze keer eind goed al goed.

Op verzoek van de politie Utrechtse Heuvelrug ensceneerden leden van VZOD gevallen van zakkenrollerij op de drukke zaterdagse Traaij met het doel het winkelend publiek attent te maken op deze vorm van diefstal. RTV Utrecht was aanwezig om alles te filmen en de aanwezige camera was wellicht de reden dat het publiek alles gelaten onderging. Niemand die wijkagent Marco Minjon van Doorn/Maarn hielp toen hij de achtervolging van de zakkenroller inzette.

Agent Minjon: ,,In Driebergen is het gemiddeld tweemaal per week raak. Mensen denken vaak dat zakkenrollerij in dorpen niet voorkomt maar dat is een misvatting. Vandaar dat wij deze actie hebben opgezet. Vooral in de zomer worden mensen makkelijker, ze zijn minder alert op diefstal, laten hun tassen openhangen en dan is een diefstal zo gebeurd. Zakkenrollers werken vaak met zijn tweeën. De een leidt je af, de ander rooft je tas leeg. Burgers mogen de dief in zo'n geval zelf aanhouden of 112 bellen. Dat vergroot de pakkans."

De kans op het aanhouden van verdachten wordt groter als mensen in verdachte situaties wanneer de dader nog in de buurt is, direct de politie bellen via het alarmnummer 112. Dit nummer kan ook worden gebeld in andere spoedgevallen, zoals ernstige ongelukken, geweld, een overval of andere ernstige delicten. Als de dader niet meer in de buurt is, kan 0900-8844 worden gebeld.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30