Dominee Ronelle Sonnenberg geeft het stokje over

Nieuws

DOORN - Dominee Ronelle Sonnenberg (33) neemt beroep aan in De Lichtkring in Alphen aan den Rijn. Vanaf september preekt Sonnenberg niet meer in de Protestantse Gemeente Doorn. Jammer vindt ze het wel: ,,Het is altijd moeilijk om afscheid te nemen als het goed is, dat is zeker het geval in De Maartenskerk in Doorn."

door Kelly van Straten

Predikant Sonnenberg heeft het beroep aangenomen dat gemeente Alphen aan de Rijn heeft uitgebracht. Na de zomervakantie geeft zij het stokje over. ,,Ik ga niet weg omdat ik het zat ben in De Maartenskerk", zegt Sonnenberg. Na zeven jaar in Doorn te hebben gewerkt, waarvan vijfenhalf jaar als dominee, is het nu tijd om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. ,,Ik beschouw het als mijn roeping om aan de slag te gaan in Alphen aan de Rijn. Ik vind het een leerzame uitdaging."

Paplepel

De liefde voor haar werk is er met de paplepel ingegoten; haar vader was dominee. ,,Dat speelt een belangrijke factor, maar ik was van jongs af aan al geïnteresseerd in de geschiedenis van de kerk. Bovendien was geloof bij ons thuis een belangrijk gespreksonderwerp."

De dominee studeerde aan de Protestantse Theologische Universiteit in Utrecht. Tijdens haar studie verdiepte zij zich in specialisatievakken, zoals ‘Oude Testament’ en ‘praktische theologie’. Hoewel ze met deze achtergrond een andere weg had kunnen inslaan, kiest ze voor verbondenheid met de kerk. ,,Ik wil mijn steentje bijdragen aan de gemeenschap."

Toen de Protestantse Kerk Doorn in 2008 een predikant zocht, die zich eveneens kon inzetten voor jongeren, viel alles op zijn plek. ,,Ik voldeed aan alle eisen, omdat ik mij in de twee daarvoor voornamelijk had ingezet voor jongeren als pastoraal werker." Enkel een jongerendominee wil Sonnenberg zich echter niet noemen. ,,Ik ben een predikant in volle breedte, maar de nadruk ligt op jeugdwerk."

Gesprekspartner

In tegenstelling tot Doorn, waar de gemiddelde leeftijd hoog is, is Alphen een jongere gemeenschap. ,,Het zal de eerste periode de kunst zijn om te ontdekken waar de vragen van belangstellenden liggen, daarin zal ik mijn weg moeten vinden", zegt Sonnenberg gedreven. ,,Dat moest ik in Doorn enkele jaren geleden immers ook. Er is genoeg werk aan de winkel." De predikant vindt het een luxe om voor haar werk met geloof bezig te zijn. ,,Daar put ik kracht uit. Dat wil niet zeggen dat ik alle antwoorden heb; ik wil een gesprekspartner zijn."

Woorden van hoop uitspreken in goede en slechte tijden, een hand op de schouder bieden, mensen dicht bij elkaar brengen en het verhaal van God verder vertellen. Het voedt Sonnenberg. ,,Predikant zijn is een bijzondere taak. Het is een studie: ik doe ontzettend veel mensen- en Bijbelkennis op."

Niet alleen

Het gaat er niet zozeer om wat je gelezen hebt, meent de dominee, maar wat je gehoord hebt. ,,Wat mij raakt, wil ik doorgeven. In de hoop dat anderen dit weer doorgeven. Ik vind het daarom belangrijk dat mensen elkaar ontmoeten. De gemeenschap hangt niet enkel van mij af: geloven doe je niet alleen."

In Doorn heeft zij het vertrouwen moeten winnen. Dankzij een portie doorzettingsvermogen is er wederzijdse betrokkenheid ontstaan binnen de Protestantse Gemeente Doorn. ,,Om geloof op te merken, moet je soms twee keer kijken, maar uiteindelijk is het er wel."

Eén van de hoogtepunten, gedurende de periode in dienst van de Protestantse Gemeente Doorn, is de Paasnacht. ,,De nacht voor Pasen blijven we de hele nacht op, om te ‘waken’. Het is bijzonder om te zien hoe jongeren zich openstellen voor het geloof. Daar kan ik echt van genieten. Geloven is niet alleen voor ouderen."

Naar Oekraïne

De predikant heeft nog slechts twee maanden voor de boeg voordat ze vertrekt naar Alphen aan den Rijn, maar naar deze 'laatste loodjes' kijkt zij al enige tijd uit. In de zomervakantie gaat ze samen met een aantal jongeren van De Maartenskerk naar Oekraïne. Hoewel initiatieven zoals deze veel energie vergen, oogsten ze leermomenten en voldoening. ,,Het is soms roeien tegen de stroom in, maar door dit soort projecten heb ik er vertrouwen in dat ik mijn werk op dezelfde voet kan voorzetten in Alphen aan den Rijn. Afscheid nemen is altijd moeilijk, zeker als het goed is."

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47