D66 wil peiling onder winkels en inwoners over koopzondag

Nieuws

HEUVELRUG - De zondagopenstelling van winkels in Utrechtse Heuvelrug staat alweer op de agenda van de gemeenteraad. Vanaf deze week geeft de nieuwe, landelijke winkeltijdenwet gemeenten alle ruimte om koopzondagen vast te stellen. Het college wil voorlopig alles bij het oude laten, maar coalitiepartij D66 gooit de knuppel in het hoenderhok.

door Michiel Schaaij

Raadslid en mogelijk lijsttrekker Hugo Prakke gaat vanavond pleiten voor een onderzoek onder winkeliers en inwoners van de Heuvelrugdorpen. Twee buurgemeenten zijn inmiddels al over de streep. In juni besloot de gemeente Zeist om de behoefte aan meer koopzondagen te gaan peilen. Afgelopen maandagavond gaf ook de gemeenteraad van Veenendaal groen licht voor zo'n onderzoek. Prakke vindt dat Utrechtse Heuvelrug niet mag achterblijven.

Volgens D66 moet de gemeente lokale winkeliers de mogelijkheid bieden om op zondag open te zijn, bijvoorbeeld in het toeristisch seizoen. Onderzoek door de Kamer van Koophandel zou hebben aangetoond dat koopzondagen daadwerkelijk tot meer omzet leiden. De extra openstelling zou bovendien nodig zijn om de concurrentie door internetwinkels het hoofd te bieden. Prakke is een volhouder, want hij pleitte al eerder voor koopzondagen in Utrechtse Heuvelrug. Twee jaar geleden diende hij tevergeefs een motie in die tot winkelopenstelling op zondag moest leiden. Daarin constateerde de D66-er oneerlijke concurrentie, omdat winkels in sommige omliggende plaatsen wél open mogen. ,,Het is de taak van de overheid om te zorgen voor eerlijke concurrentie", aldus Prakke.

De laatste keer dat de gemeenteraad zich over zondagopenstelling voor winkels boog, was in november vorig jaar. Toen wilden de supermarkten C-1000 in Doorn en Driebergen en Jumbo in Amerongen eenmalig hun deuren openen op de zondag voor kerstmis. Vijf van de zeven VVD-ers in de gemeenteraad keerden zich toen tegen dat verzoek. De Driebergse C1000-ondernemer George Verberne en filiaalhouder Franc Sluijs van de Jumbo in Amerongen voelen zich daardoor in de kou gezet. ,,De ondernemerspartij van Nederland laat ons in de steek", zo luidde de kritiek. Of de liberale fractie bereid is om de deur naar de koopzondag nu wél op een kier te zetten, zal vanavond blijken.

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 20 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30