Eerste Bergentocht tegen Kanker groot succes

Nieuws

AMERONGEN - De Bergentocht tegen Kanker is een nieuw initiatief om een vuist tegen hersentumoren te maken.De tocht ging zondag over de Utrechtse Heuvelrug van start. Onder het motto: 'Samen staan we sterk… samen helpen we kanker de wereld uit', gingen de deelnemers de sportieve uitdaging aan. De volledige opbrengst is bestemd voor de Stichting STOPhersentumoren.nl, omdat er nog steeds dringend behoefte is aan geld voor meer onderzoek naar deze vorm van kanker.

door Caro van den Berg

Precies om 08.30 uur gaven burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug, tevens ambassadeur van de Stichting STOPhersentumoren.nl en voorzitter Klaske Hofstee, het sein voor vertrek van deze eerste editie van de Bergentocht. De bijna achthonderd gemotiveerde deelnemers konden kiezen uit diverse routes tussen 5 en 75 kilometer wandelen, steppen, hardlopen, fietsen , mountainbiken en wielrennen.

Er werd stilgestaan bij verlies: voor de deelnemende nabestaanden was er een gedenkhoek ingericht, en om 17.00 uur werd een minuut stilte gehouden. Daarnaast was er ook ruimte voor gezelligheid met een loterij, springkussen en muziek.

Onder de deelnemers bevonden zich, naast diverse patiënten, nabestaanden en burgemeester Naafs zelf, ook burgemeesters Joost van Oostrum van Rhenen en Aleid Wolfsen van Utrecht, en zanger Lenny Keylard, die zich van hun sportieve kant lieten zien. Uit alle delen van het land waren deelnemers en vrijwilligers gekomen. Zo werd het verkeer geregeld door een grote groep vrijwilligers uit Heino.

Verkeersregelaar Rudy Luchtenburg vertelt: ,,Wij doen mee uit solidariteit voor onze kameraad die een dochter heeft met een hersentumor. We willen op deze manier een bijdrage leveren.” Deelnemer Piet Smit uit Alphen wandelt samen met zijn familie 25 kilometer. ,,De beste vriend van onze schoonzoon is op jonge leeftijd overleden aan een hersentumor. Een week voor z’n overlijden werd hij vader.”

Marjan Alofs, toont zich als organisator van de Bergentocht gelukkig met het grote aantal deelnemers en sponsoren, en de opbrengst van 164.051 euro. ,,Dit overtreft onze verwachtingen! Ons streven was een tocht te organiseren waar iedereen aan mee kon doen. Jong of oud, geoefend of niet.”

Ze legt uit waarom acties als deze nog steeds hard nodig zijn: ,,Er wordt nog veel te weinig aandacht besteed aan onderzoek naar hersentumoren, ondanks het feit dat het de kankersoort is waar de meeste kinderen aan overlijden.”

Het ligt in de planning van de organisatie deze tocht jaarlijks te gaan organiseren. Motivatie, sport, verdriet en blijdschap gingen tijdens deze eerste editie hand in hand voor dat ene gezamenlijke doel: een vuist maken tegen kanker. Dat dit met het resultaat van deze eerste tocht geslaagd is behoeft geen twijfel.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 7 uur geleden
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 5 jul, 07:45
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16