'Niets doen is ook een optie'

26 juni 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Het mooie is dat u helemaal aan de voorkant van het proces zit. Het is hier nog een maagdelijk terrein waarbij u kunt bepalen aan welke randvoorwaarden de plannen voor dit gebied moeten voldoen."

door Jan de Beer

Met die woorden opende wethouder Homan dinsdagavond de brainstorm-bijeenkomst in een zaaltje van Antropia waar zo'n veertig mensen tezamen waren gekomen om hun visie te ventileren over de invulling van de veelbesproken locatie tussen de A12 en het stationsgebied.

Maar die positie 'aan de voorkant van het proces' moest voor veel aanwezigen nader verklaard worden. Er liggen immers al duidelijke uitgangspunten vast. ,,Dit gegoochel met randvoorwaarden kan tot iets leiden waar niemand tevreden mee is", concludeerde iemand dan ook.

Voor projectleider Peter van der Velpen, die de aanwezigen eerst oriënterend had rondgeleid over het terrein, was die opmerking aanleiding om de opzet van de avond uitgebreid toe te lichten. ,,Er zijn wel bepaalde uitgangspunten vastgelegd maar er is geen harde doelstelling", zei hij. ,,We staan open voor elk goed verhaal. We gaan niet praten over welke bedrijven en initiatieven zich hebben aangemeld, we noemen geen namen, maar kijken alleen naar welke categorieën gewenst of ongewenst zijn. Juist om te voorkomen dat er een keuze wordt gemaakt waarvoor geen draagvlak is."

Volgens Van der Velpen zal de visie van de bevolking in een later stadium worden getoetst aan de plannen die zijn ingediend, zodat sommige initiatiefnemers zelf (zonder zich bekend te maken) kunnen concluderen dat hun plannen geen kans van slagen hebben.

In twee verschillende groepen werd vervolgens over de mogelijkheden gediscussieerd. Al direct kwam daarbij de vraag ter tafel of er überhaupt wel iets moet gebeuren op de locatie. Onder het motto 'niets doen is ook een optie' werd benadrukt dat het beter zou zijn om het gebied groen te laten om de toenemende stedelijke druk te verlichten. Maar mocht er wel wat gaan gebeuren dan moet dat iets zijn dat recht doet aan de omgeving, een passende schaal heeft, onderscheidend is en de identiteit van de Utrechtse Heuvelrug benadrukt.

Duidelijk werd ook dat er ingewikkelde keuzes dienen te worden gemaakt, bijvoorbeeld tussen de ecologische waarde van het gebied en het belang van werkgelegenheid. ,,Maar wellicht zou het toch ook een mix kunnen zijn", zo werd gemeld. Volgens Van der Velpen moet de bewonersparticipatie leiden tot een visie die met overtuiging verdedigd kan worden. ,,Daarom hebben we geen doelstellingen vooraf geformuleerd, en hebben wij u reeds helemaal aan het begin bij het proces betrokken" zei hij. Op 11 juli wordt er verder gepraat.

advertentie
advertentie