'Drink kraanwater en zaag de regenpijp af'

19 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Drinkkraanwater en geen water uit flesjes. Koppel de hemelwaterafvoer af, zodat regenwater weer de grond loopt om de grondwaterbron aan te vullen. De enorme bel grondwater onder de Utrechtse Heuvelrug is een waardevolle bron waar we zuinig op moeten zijn. Na een levendig publieksdebat over water op kasteel Amerongen konden de bijna vijftig deelnemers zich vinden in deze conclusies.

door Gizella Komondy

Professor waterbeheer Niek van de Giesen, wethouder Tim Verhoef en Jan Willem Eggink (fractievoorzitter D66) trapten het debat af met een inleiding. Van de Giesen legde uit dat de bron met oud water onder de Heuvelrug goud waard is. Het duizenden jaren oude water is door de zandgrond op natuurlijke wijze gezuiverd. Bovendien: vroeger waren er geen zure regens en bestrijdingsmiddelen die de bron konden vervuilen. Van de Giesen: ,,Het water dat in onze gemeente uit de kraan stroomt, behoort tot het beste van de wereld, en is echt het beschermen waard, ga dus zuinig om met kraanwater."

Verhoef stelde dat er in de wereld strijd is òm water en tègen water. Dat laatste speelt in de uiterwaarden van Amerongen. Met het oog op klimaatsverandering, hoosbuien en wateroverlast daarvan moeten we in de toekomst rekening blijven houden met water door het ruimte te geven. Het motto van Verhoef, voorheen betrokken bij de tweede Deltacommissie, is: werken met water in plaats van tegen het water. De gemeente heeft in de publieke ruimte een deel van de regenwaterafvoer losgekoppeld van het riool waardoor het minder snel overbelast raakt bij veel regen. En: het regenwater loopt de grond in waarmee we bodemverdroging tegengaan.

Eggink, betoogde dat burgers belangrijk zijn bij het beschermen van de bron: minder bestrijdingsmiddelen in de tuin, nadenken voor we iets door het afvoerputje gooien en de auto in de wasstraat wassen. Daarna gingen vertegenwoordigers van Vitens, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de gemeente en de aanwezigen geanimeerd in debat over de waterproblematiek. In het debat kwamen een aantal leuke visies naar voren. Kraanwater drinken moet weer hip worden, dus geef kinderen gewoon kraanwater in plaats van frisdrankjes. Scholen moeten buiten een watertappunt krijgen en water geeft plezier dus betrek kinderen bij het afkoppelen van het hemelwater in de tuin en maak een vijver, een waterpartij of een fonteintje met het regenwater dat u opvangt.

advertentie
advertentie