De veertigste ronde van Rinus

Nieuws

Dankzij zijn gedrevenheid en organisatorisch talent is de wielerronde ook na al die jaren nog springlevend. Een prestatie van formaat, want in veel andere regio’s blijkt dit soort evenementen niet meer haalbaar te zijn. ,,Vanwege de crisis ben ik dit jaar extra vroeg begonnen met het werven van sponsors”, grijnst Rinus. ,,Er zijn er wel wat afgevallen maar ik heb er ook weer achttien nieuwe bij.”

DRIEBERGEN - Hij wordt in augustus 73 jaar, maar nog altijd is hij de spil en de aanjager van de Grote Heuvelrug Wielerronde van Driebergen. Dit jaarlijkse wielerspektakel wordt door Rinus van Veldhuizen volgende week donderdag voor de veertigste keer georganiseerd. ,,Het is een leuke mijlpaal, maar geen eindpunt”, zegt de goedgebekte organisator met een montere blik.

door Jan de Beer

Het enthousiasme voor de wielersport zit er bij Van Veldhuizen ingebakken. Op zijn veertiende jaar was hij al op de pedalen actief bij wielersportvereniging Het Stadion en heeft voor die club, waarvan hij nog altijd erelid is, ook jarenlang bestuurlijke functies vervuld. Begin jaren zeventig borrelde bij hem het idee op om zijn eigen dorp Driebergen te verrassen met een heuse wielerronde dwars door de straten van het centrum. Een heikel plan, maar Rinus wist het door te drukken.

Dikke banden race

In overleg met de toenmalige politiecommandant Olyslagers werd een parcours uitgezet over de Traay, Oranjelaan, Vijverlaan, Welgelegenlaan en Van Wassenaerstraat. ,,Er was toen één grote wedstrijd en een dikke banden race voor dorpsgenoten”, vertelt hij. Die dikke banden race is nog altijd onderdeel van de ronde, en iedereen kan er aan meedoen. Zowel met een racefiets als met een dorpsfiets, hetgeen vaak tot hilarische taferelen leidt. Maar ook bij de geroutineerde wielrenners die in diverse categorieën de hoofdnummers verzorgen, is de ronde van Driebergen altijd populair geweest. Uit alle windstreken komen de renners, soms met bekende namen, elk jaar weer naar het lommerrijke Heuvelrugdorp.

Het parcours dwars door het dorpscentrum was heel lang een belangrijk kenmerk van de Driebergse wielerronde. Het gaf het spektakel volgens Rinus een extra dimensie. ,,Maar het werd in de loop der jaren wel moeilijker”, vertelt hij. ,,Er kwamen daar steeds meer drempels op de wegen en andere obstakels. Daarom moesten we uiteindelijk een alternatieve locatie zoeken.’’ Sinds 1997 vindt de ronde plaats op de minder centraal gelegen wegen rond Damhertlaan en Schippersdreef. Op die locatie is Rinus ook begonnen met wedstrijden voor de schooljeugd. Een gouden greep, want het enthousiasme hiervoor is enorm.

Lees verder in de papieren editie van donderdag 13 juni.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 22 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48