Openbaar onderwijs in nood

3 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het openbaar onderwijs verkeert in ernstige financiële problemen. Volgens dagblad De Telegraaf komt de overkoepelende organisatie van WereldKidz-scholen zeker één tot anderhalf miljoen euro tekort op de begroting. Bovendien is de reservepot van 4 miljoen euro leeg. Of de gemeenten Bunnik, De Bilt, Stichtse Vecht en Utrechtse Heuvelrug willen bijspringen, was gisterenmiddag nog niet bekend.

door Michiel Schaaij

De tegenvaller kwam onlangs bij toeval aan het licht. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) bevestigt dat ze samen met de collega-wethouders uit andere gemeenten is ingelicht. Inmiddels zijn accountants aan het cijferen geslagen en deze week wordt duidelijk hoe groot het nadelig saldo precies is. Onder de merknaam WereldKidz vallen onder andere de basisscholen de Uitkijk in Amerongen, de Kameleon in Doorn, de Dolfijn in Driebergen, de Meander in Leersum, de Meent in Maarn en Merseberch in Maarsbergen.

Over de politieke en financiële gevolgen wilde Van Oostrum nog niet vooruitlopen. Anderhalf jaar geleden boog de gemeenteraad zich ook al eens over geldproblemen bij de Stichting Openbaar Onderwijs Rijn- en Heuvelland. Toen ging het om een verlies van 700.000 euro. Zowel van coalitie- als van oppositiezijde vielen er harde woorden te beluisteren. De politieke boosheid over de jaarcijfers kreeg echter geen directe gevolgen en het openbare onderwijsbestuur kwam met de schrik vrij.

advertentie
advertentie