Vruchtengaard: foutparkeren is toegestaan

Nieuws

DOORN - Foutief geparkeerde auto's zijn er aan de orde van de dag. Het gebrek aan parkeerplaatsen langs de Vruchtengaard is zelfs zo nijpend, dat de politie geen bekeuringen uitdeelt aan automobilisten die op de stoep parkeren. Omdat gedogen geen structurele oplossing biedt, belegde de gemeente vorige week een bewonersavond.

door Michiel Schaaij

De verkeersproblematiek aan de Vruchtengaard is niet van vandaag of gisteren. Er zijn te veel auto's en te weinig parkeerplekken. Doornaar Aart Bakhuizen woont al 34 jaar aan de verkeersader in de wijk De Wijngaard en kan er dus over meepraten. ,,Vuilniswagens kunnen nauwelijks tussen de vele geparkeerde auto's door'', zegt hij. ,,Bovendien wordt er ondanks de verkeersdrempels veel te hard gereden. Dat is levensgevaarlijk in een kinderrijke buurt''. Ook bewoner Wijnand Stooker vindt dat het de hoogste tijd is voor oplossingen. ,,Er wordt al vijftien jaar over de parkeerproblematiek gesproken'', zegt hij. Bij de bouw van de wijk in de jaren zeventig werd rekening gehouden met 0.8 auto per huishouden. Maar volgens landelijke cijfers is het autobezit per huishouden sindsdien met tientallen procenten toegenomen.

Het is tijd voor een nieuwe inrichting van de straat, erkent Jan Willem Hut, verkeerskundig adviseur van wethouder Bert Homan. Hut moet het verwachtingspatroon van bewoners echter temperen, want herinrichting is voorlopig niet aan de orde. De vervanging van het riool is namelijk zeven tot tien jaar vooruit geschoven. Omdat het goedkoper is om verschillende werkzaamheden te combineren, laat ook de reconstructie van de straat op zich wachten. Intussen is de gemeente volgens Hut wel bereid om kleinere maatregelen te nemen waarmee de parkeerdruk langs de Vruchtengaard wordt verlicht. Het voorstel aan bewoners is om een deel van de brede trottoirs langs de straat te gebruiken voor de aanleg van parkeerhavens. Daarbij moeten dan wel de loofbomen blijven staan, want die geven de buurt zijn lommerrijke uitstraling. Hut verwacht op die manier zo'n 15 nieuwe parkeerplekken te kunnen creëren. Hoewel veel bewoners dat wel zien zitten, wordt het plan om trottoirs op te offeren voor parkeerplaatsen niet door iedereen gesteund. ,,Op die manier wordt het voor kinderen steeds moeilijker om buiten te spelen en wordt de jeugd uit de straat verbannen'', vreest bewoner Jaap Groeneveld.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30