Belang milieu groot bij afvalinzameling

Nieuws

HEUVELRUG - Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de inwoners van de gemeente Utrechtse Heuvelrug het milieu erg belangrijk vindt bij de gemeentelijke afvalinzameling en -verwerking. Daar handelen zij ook naar, 85 procent van de inwoners scheidt (vrijwel) altijd papier, karton, glas en gft-afval.

De afvalinzameling van de gemeente wordt gemiddeld beloond met een 7,7. De inzameling van papier, karton en restafval scoort het hoogst (7,9). Van kunststof wordt het minder gewaardeerd (5,9), vooral omdat dit niet huis-aan-huis wordt opgehaald.

Dat zijn enkele uitkomsten van de enquête over het gemeentelijke afvalbeleid die de afgelopen maanden is gehouden. Meer dan 800 inwoners hebben hieraan meegewerkt, via een steekproef (ruim 500) of op eigen initiatief via de website (ruim 300).

Uit de enquête blijkt verder dat tweederde ook klein chemisch afval, elektrische apparaten, textiel en kleding apart inlevert. De helft van de bevolking doet dat met snoeiafval, kunststof en herbruikbare goederen. Zo'n 45 procent geeft aan alle afval maximaal te scheiden; anderen zouden dat doen als het gemakkelijker is om afval gescheiden aan te bieden. Eén op de tien mensen wil niet meer afval scheiden omdat zij dat teveel moeite vinden of het nut er niet van inzien.

Gevraagd is ook naar het belang van het milieu, service, maatschappelijke aspecten (zoals mensen aan werk helpen of goede doelen steunen) en de kosten. Hoewel al deze aspecten belangrijk worden gevonden, springt het belang van het milieu daar bovenuit. Het merendeel van de inwoners vindt het prima dat de opbrengsten van oud papier, textiel en herbruikbare goederen ten goede komen aan maatschappelijke doelen, zoals lokale verenigingen, werkvoorziening en goede doelen.

Tot slot krijgt de informatievoorziening over afval het rapportcijfer 8 (vooral de afvalkalender wordt erg gewaardeerd), willen bewoners van hoogbouw meer mogelijkheden om afval te scheiden en zijn jongere inwoners (tot 40 jaar) soms iets minder gemotiveerd om afval te scheiden, zo blijkt uit de enquête.

De resultaten zijn op donderdag 23 mei gepresenteerd op de afval-info-markt die op de gemeentewerf Velperengh in Doorn werd gehouden en door circa 150 bezoekers werd bezocht.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 19 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48