Politie wil hulp van burgers

Nieuws

HEUVELRUG - Babbeltrucs, flipperen, gaatjes boren en hengelen. Het zijn maar een paar manieren om illegaal een woning binnen te komen. Elke minuut slaat ergens in Nederland een inbreker zijn slag. Ook de rijke Heuvelrugdorpen ontkomen niet aan de belangstelling van het inbrekersgilde. Met een clinic ‘Observeren en signaleren’ wil de politie bezorgde burgers helpen om criminelen de voet dwars te zetten.

Inwoners zetten inbrekers de voet dwars

door Michiel Schaaij

Dat is geen overbodige luxe want het aantal woninginbraken toont een stijgende lijn. Vorig jaar werd er maar liefst 22% vaker ingebroken dan het jaar ervoor. Om de negatieve trend te keren, vormen agenten uit Utrechtse Heuvelrug samen met collega’s uit Zeist een speciaal woninginbraakteam. Daarnaast roept de politie de hulp van inwoners in om de criminaliteit te lijf te gaan. De clinic ‘Observeren en signaleren’ is eigenlijk een mini-cursus ‘herken de inbreker’. Door in een vroeg stadium afwijkend gedrag te herkennen, kunnen inbrekers worden afgeschrikt of sneller in de kraag worden gegrepen, zo is de gedachte. Met voorbeelden en filmpjes worden deelnemers voorbereid om de politie van de juiste informatie te voorzien. Wie een verdachte situatie waarneemt of getuige is van een inbraak, kan via het alarmnummer 112 de politie inschakelen.

De politie en de gemeente zijn blij met iedereen die een handje toesteekt bij de bestrijding van de criminaliteit. Eerder dit voorjaar heeft een aantal inwoners van het buitengebied zich laten informeren over de kunst van het observeren en signaleren. Medewerkers van de gemeentelijke afdeling Wijkbeheer zijn tijdens een aparte bijeenkomst door de politie bijgepraat. Op woensdagavond 5 juni kunnen belangstellende inwoners een clinic in het Doornse cultuurhuis bijwonen. Deelnemers aan Burgernet en het project Waaks krijgen als eerste de kans om zich op te geven.

Lees het hele artikel in NieuwsbladDeKaap.nl/StichtseCourant.nl van donderdag 23 mei

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 36 minuten geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 11 uur geleden
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby gisteren
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel gisteren
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30