Ondernemen wordt jong geleerd

23 mei 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN - De leerlingen van de twee groepen 8 van Oecumenische basisschool De Ladder worden ondernemer. Een van de laatste grote projecten voor de kinderen de sprong naar de middelbare school wagen is ‘De Ladder in Bizz’. ,,Daarin komt alles samen wat ze de afgelopen jaren hier hebben geleerd”, aldus de groep 8 leerkrachten. En daarom steekt ook de school er veel energie in om het tot een succes te maken.

Groep 8 gaat in business met de winkeliers

door Monique José Timmermans

Per klas 4 groepjes, in totaal dus 8 ondernemingen, verdiepen zich de komende weken in marktonderzoek en marketing, in- en verkoop, samenwerken en zelfstandig bezig zijn. En dat alles om zich met hun eigen onderneming en producten te onderscheiden van de concurrenten. ,,Het is taal, rekenen, taken verdelen, onderling overleggen en naar buiten treden.”

De school geeft met De Ladder in Bizz zelf opvolging aan het programma dat vorig jaar gepresenteerd is onder de noemer Kids in Bizz. ,,Toen is er veel vanuit de organisatie aangeboden, wat we nu zelf - vooral de leerlingen natuurlijk - doen.”

Zo zijn Joli Cadeaux, DA Acacia, Boek & Koek en de Plus de bedrijven waar de jonge ondernemers hun producten kunnen inkopen. Juf Renske: ,,Bij elke winkel hebben we 8 tot 10 producten uitgekozen die aan de kinderen zullen worden aangeboden. Elke winkel krijgt twee groepjes op bezoek. Het is geweldig leuk om te zien hoe deze winkeliers zich inleven in hun rol van groothandel/beurs.”

Naar de bank

Om in te kopen en te investeren in het bedrijf hebben de leerlingen geld nodig. ,,Dat komt niet zoals vorig jaar uit de overkoepelende organisatie, maar van de school zelf. Onze directeur Cees van der Bie wordt bankdirecteur. En daar moeten de ondernemers ook een afspraak maken en in gesprek gaan”, vertelt juf Marcha.

Ook de inwoners van Maarn - niet alleen ouders, maar iedereen - hebben een rol in het geheel. Immers zij zijn de toekomstige klanten van de groep 8 ondernemers. ,,Om te bepalen welke producten ingekocht gaan worden, gaan de kinderen langs de deuren voor marktonderzoek. Gelijk kunnen ze dan de belangstelling voor de verkoopmarkt op 21 juni op het schoolplein polsen. Want hoeveel moet je eigenlijk inkopen?”

Dat laatste is voor de juffen ook een lastige vraag, zij blijven de jonge ondernemers dan ook met raad en daad ter zijde staan. De gastcolleges van mensen die zelf een onderneming hebben, moeten op verschillende onderwerpen waar een ondernemer mee te maken krijgt ook een steun in de rug zijn. ,,Wat dat betreft spreekt het project in Maarn erg tot de verbeelding. Heel veel ouders hebben een eigen bedrijf.”

Na de laatste les, de evaluatie waarbij de winst of het verlies duidelijk worden, gaat het batig saldo van de ondernemingen naar het goede doel. Gekozen is voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij).

Markt 21 juni

Die winst wordt alleen mogelijk als er veel mensen op 21 juni van 11.00-14.00 uur de markt bezoeken.

advertentie
advertentie