Rondcirkelen in zweefvliegtuig boven eigen dorp

Nieuws

MAARN - Al van jongs af aan is vliegen de grote passie van Damiaan Hilfrink. Voor de stuurknuppel van een Boeing is de 15-jarige VWO’er nog te jong, maar zweefvliegen mag al wel. Damiaan is elk weekend dan ook te vinden op vliegveld Soesterberg bij de Amsterdamse Club voor Zweefvliegen (ACvZ).

door Monique José Timmermans

,,Als het weer goed is ga ik met een instructeur de lucht in. Het is fantastisch om in de lucht te zijn en zelf te kunnen vliegen. Je hoort niets boven, alleen de wind.” Als je op 1 januari 14 jaar bent kun je lid worden van ACvZ en beginnen met de zweefvliegopleiding. ,,Ik ben in maart jarig dus ik heb een extra jaartje kunnen sparen en ben dit jaar lid geworden.”

En dus vliegt Damiaan in een tweepersoons zweefvliegtuig als DBO’er, of te wel hij krijgt Dubbel Besturings Onderricht. ,,Inmiddels ben ik zo ver dat ik alles alleen kan en mag doen. Ik krijg alleen nog verbaal instructie als het nodig is.” De volgende stap is alleen in een zweefvliegtuig met begeleiding door een instructeur vanaf de grond. Het einddoel is natuurlijk het Glider Pilot License, waarvoor Damiaan een praktijk- en een theorie-examen moet afleggen.

Het lastigst van alles is volgens de zweefvlieger het inschatten van de weersomstandigheden. ,,Je moet thermiek zoeken. Door in zo’n bel rond te cirkelen win je hoogte en kun je weer naar een volgend punt zweven. Thermiek heb je vaak bij kleine wolkjes met donkere onderkanten, boven grond die snel opwarmt, zoals de Leusderheide of de Koeheuvels.”

De DBO’ers blijven in de buurt van het vliegveld Soesterberg om ook daar weer te kunnen landen. ,,Dan kan de volgende de lucht in. Per dag wordt een schema gemaakt wanneer alle aanwezige zweefvliegers in opleiding de lucht in mogen.”

Dat opstijgen is altijd weer spannend. ,,Er wordt een lier met een lijn van 1000 meter uitgerold en door die in te trekken, krijgt het zweefvliegtuig voldoende snelheid om op te stijgen.” Is het geen vliegweer - of in de wachttijd - dan wordt er onderhoud gepleegd. ,,Maandag was er te veel laaghangende bewolking en toen heb ik staan schilderen. Je verplichte onderhoudswerk staat in verhouding tot het aantal vlieguren. Het is altijd gezellig op de club met mensen van alle leeftijden, ook jongeren.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 13 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 19 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52