Wethouder gaat onderuit bij Raad van State

10 mei 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN - Voor de tweede keer in korte tijd gaat het college juridisch door het stof. Volgens de Raad van State heeft wethouder Tim Verhoef (Groen Links/PvdA) onterecht een Maarnse huurwoningwoning gevorderd. Woningbouwvereniging Maarn voelt zich door de gemeente ‘behandeld als een opstandig kind’, maar trekt nu aan het langste eind.

door Michiel Schaaij

Zoals NieuwsbladDeKaap.nl/StichsteCourant.nl vorige week al berichtte, tikte de rechter het college op de vingers in de slepende kwestie rond de eigenaar van een boerderijtje aan de Van Beuningenlaan in Maarsbergen. Deze keer wijst de Raad van State Verhoef terecht over diens handelwijze bij het vorderen van een huurwoning aan de Maarnse Schoollaan. Verhoef vond dat de plaatselijke woningcorporatie de twee-onder-één kapwoning in de wijk Tuindorp had moeten toewijzen aan een Driebergse woningzoekende met een urgentieverklaring. Toen dat niet gebeurde, legde het college beslag op de woning. Om het geschil op te lossen bood WBV Maarn een andere Tuindorpwoning aan, maar de Driebergse vrouw wees die na overleg met de gemeente en zonder verdere motivering af.

Met haar gang naar de Raad van State zet de Maarnse woningbouwvereniging nu een streep door de rekening van het college. Volgens de afdeling bestuursrechtspraak had Verhoef de woning helemaal niet mogen vorderen. In plaats daarvan had hij de urgentieverklaring van de vrouw moeten intrekken, omdat zij niet binnen de gestelde termijn van zes maanden ,,actief heeft gereageerd op aantoonbaar passend aanbod’’. In een reactie zegt Verhoef de uitspraak van de Raad van State te betreuren. Hij belooft het urgentiebeleid van de gemeente tegen het licht te houden en zonodig aan te passen.

Intussen laat de woningbouwvereniging in een persbericht weten, dat zij de samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug als zeer moeizaam ervaart. ,,Wij hebben het gevoel dat wij als een opstandig kind worden behandeld door de gemeente in plaats van dat zij ons zien als een volwassen zelfstandige organisatie, die zich continu inzet voor een rechtvaardige en evenwichtige woningverdeling’’, zo luidt de verklaring. Woordvoerder Anouk Kaiser zegt het onverstandig te vinden om in details te treden. ,,Maar zaken blijven soms erg lang liggen en we hebben het gevoel dat de gemeente niets doet met de adviezen die we inbrengen.’’ Zowel Kaiser als Verhoef willen in gesprek om de samenwerking te verbeteren.

advertentie
advertentie