VLD: ‘Dit kan nooit goed gaan’

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

Het is niet de eerste keer dat de VLD de noodklok luidt over de plannen voor het nieuwe gemeentekantoor in Doorn. Steevast als het onderwerp op de politieke agenda staat, mengt het Doornse gezelschap zich in de discussie.

Doornaars VLD hekelen plannen gemeentekantoor DOORN - De politiek buigt zich vanavond over het ontwerp voor zowel de buitenkant als de directe omgeving van het gemeentekantoor. Voor de Vereniging Leefbaar Doorn (VLD) weer tijd om zich in het strijdperk te melden. De VLD is nog steeds verre van tevreden over de toekomstige werkplek voor 270 ambtenaren. Bestuurslid Ed Rintel: ,,De plek waar het kantoor moet komen is te klein, dat kan nooit goed gaan. Alles wordt op één plek gepropt. Wij voorzien grote (verkeers)problemen.”

door Paul Nolens

Rintel licht toe waarom de VLD zich nog altijd zorgen maakt: ,,De gemeente weigert vanaf het begin ook maar één steen aan het plan te veranderen. Natuurlijk, er is gekozen voor een andere bouwstijl dan aanvankelijk de bedoeling was, maar daar zijn de problemen nog niet mee verholpen. Het is eigenlijk al fout gegaan toen werd bedacht om het hele ambtenarenapparaat op deze, te kleine, plek te huisvesten. Wij maken ons grote zorgen over de toekomstige verkeerssituatie rondom het kantoor. Nog steeds is er geen onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door een verkeersspecialist. Er worden 153 ondergrondse parkeerplaatsen gerealiseerd voor 270 werknemers en de bezoekers van het gemeentekantoor. Dat is te weinig. Helemaal gezien het feit dat ook andere mensen gebruik gaan maken van de parkeergarage. In het huidige plan wordt totaal geen rekening gehouden met bedrijven rond het Raadhuisplein en winkelend publiek die daar ook willen parkeren.”

Volgens de VLD is de oplossing voor het mogelijke parkeerprobleem eenvoudig. ,,In het huidige plan wil de gemeente een deel van het kantoor ondergronds laten bouwen. Sinds er gekozen is voor de rustieke verschijningsvorm is dit echter overbodig geworden. In dit ontwerp is er namelijk, vanwege het hoge dak, sprake van een zolderverdieping. Deze verdieping wordt niet gebruikt. Hoe verzin je het? Ik heb nog nooit gehoord dat er een gebouw ontworpen wordt met een leegstaande verdieping. Ons voorstel is om de ondergrondse werkruimtes te verplaatsen naar de zolderverdieping, zodat de parkeergarage onder het gebouw een stuk groter gemaakt kan worden.”

De VLD verbaast zich over de houding van de verantwoordelijk wethouder Roy Pamboer. ,,De onbegrijpelijke starheid waarmee het hele plan wordt doorgedrukt. De wethouder dreigt met extra kosten als het plan wordt afgeblazen, of als er wordt afgeweken van de ‘gestelde kaders’. Dit is wel een hele makkelijke redenering. Hopelijk volgen de gemeenteraadsleden de wethouder niet als makke schaapjes.”

Rintel hoopt dat de gemeente serieus naar de ideeën van de VLD wil luisteren. ,,De gemeente moet deze oppositie-achtige sfeer vermijden, door gebruik te maken van de betrokken inwoners in plaats van ze te negeren. Het enige wat wij willen doen, is de gemeente houden aan haar eigen voornemens. In allerlei nota’s, zoals het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan en de Structuurvisie, wordt een fantastisch beeld van een ‘Lustwarande inrichting’ geschapen. Het blijken sprookjes voor het volk, want zodra de gemeente de plannen uitvoert, lijkt alles meteen vergeten.”

advertentie
advertentie