Kijk op Cultuur: Weg met rommel op het erf

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

Bij deze ‘Kaap’ ontvangt u een mooi cadeau: de Open Monumentendagkrant 2010 van de gemeente. In een Heuvelruggroen jasje gestoken bestaat de krant uit zeven pagina’s informatie en een pagina met alle programma’s voor de Open Monumentendag in de regio. Een fraai geschenk en tevens bedoeld als bewaardocument, vol van kleine en grote weetjes over de 19de eeuw.

Eerste uitreiking Cultuurprijs op de Heuvelrug

door Nicole van der Schaaf

De 19de eeuw, ofwel ‘De smaak van de 19de eeuw’ dat is dit jaar het landelijk thema voor de Open Monumentendag. Helaas kan dat ‘open’ er eigenlijk wel af; er zijn landelijk namelijk steeds minder monumenten toegankelijk op die dag. Zeker als het om particuliere monumenten gaat is het heel moeilijk om eigenaren te bewegen hun erfgoed één dag per jaar open te stellen voor publiek. Begrijpelijk, maar jammer.

Monumenten die wél open zijn in de dorpen: de meeste kerken, enkele laat-19de- en vroeg 20ste eeuwse buitenhuizen, het honderd jaar oude station in Maarn en natuurlijk de jaarlijkse toppers als Kasteel Amerongen, de Tombe van Nellesteijn en Museum Huis Doorn met een hele bijzondere tentoonstelling.

Het monumentenevenement vindt plaats volgend weekeinde, de 11 en 12 september en helaas en wellicht gelukkig is er op zaterdag de 11de dan ook de ‘Heuvelrugmarkt’, die geconcentreerd zal worden rondom het Doornse Cultuurhuis. Tijdens dit evenement zal voor de eerste maal de ‘Cultuurprijs’, ingesteld door de Cultuurraad van de gemeente, worden uitgereikt aan een nu nog even geheim te houden organisatie. Wij zijn benieuwd……..

Met regelmaat worden op de Heuvelrug meerdere grote evenementen gelijktijdig gehouden. Soms is het leuk voor het publiek om bijvoorbeeld én Heuvelrug Totaal te ‘doen’ én de grootste rommelmarkt én zelfs met je fiets in de file te staan. Want verkeersinfarcten, ja, dat begint rondom Doorn ook een weekendevenement te worden.

Schoon erf

Tijdens de voorbereiding van de open Monumentendag bekeken wij zo’n beetje al het agrarische erfgoed op de Heuvelrug. Veel fraai gerestaureerde boerderijen, weliswaar meestal zonder agrarische functie, maar goed bewaard voor de toekomst. En als je dan een boerderij tegenkomt die wel nog gewoon in gebruik is, waar de koeien in de wei staan, geen jaguar onder de hooikap, maar gewoon hooi, dan wordt je toch heel blij. Want hiervoor is die boerderij ooit gebouwd en eigenlijk zijn de activiteiten op het boerenbedrijf ook onderdeel van het totaal agrarisch erfgoed.

Een wandeling over het erf zo hier en daar deed ons echter ook geweldig schrikken: wat een enorme troep ligt er zo hier en daar. Oud ijzer, restanten beschimmelde mest, rottend hout, oude dakplaten, wegroestende landbouwmachines, restanten chemicaliën en ga zo maar door. Natuurlijk, de laatste boeren hebben het druk, maar af en toe een beetje opruimen?

Doen dus binnenkort, dan wordt Open Monumentendag ook een schoon feestje.

u Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie