Waterzuil is informatiepunt

2 september 2010 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Wat is toch die metaalkleurige zuil op de hoek van de Putakker en de Scherpenzeelseweg? Het blijkt een meetstation te zijn. De inwoners van Leersum kunnen zich hier informeren over, onder meer, de hoeveelheid neerslag en de grondwaterstand. De meetapparatuur kost de gemeente €40.000,-.

Leersum heeft in het verleden regelmatig te kampen gehad met wateroverlast. Om dit te beperken heeft de gemeente diverse maatregelen getroffen. Het meetstation is er één van. Dit computergestuurd station meet hoe vol de waterberging onder het dorp zit. Als het hevig geregend heeft, kan de berging te vol raken. Het meetstation constateert dit en bekijkt hoe het water op alternatieve wijze afgevoerd kan worden. Dit kan via de overstortleiding door De Dreef naar de Nieuwesteeg, het gemengd rioolstelsel of een sloot van het Waterschap. Als uiterste middel kan het water tijdelijk via de straat worden afgevoerd, om te voorkomen dat het in de huizen stroomt.

Buiten een computergestuurd station, is de zuil ook een informatiepunt voor inwoners. Leersumers kunnen zich door de waterzuil laten informeren over de hoeveelheid gevallen neerslag, het waterniveau in de ‘ontvangstput’, de vulling van de waterberging en de grondwaterstand. De normale waarde van het grondwater is 3.20 meter onder het maaiveld. Op de waterinfozuil is dit aangegeven als ‘gemiddeld’.

De waterzuil in het centrum van Leersum wordt nog ‘officieel’ in gebruik genomen.

advertentie
advertentie