Kijk op Cultuur: IJzergieten voor een Van Gogh

Nieuws

Het is weer zo’n jammerlijk verzamelboek met opsommingen, mooie fotografie en een vlotte tekst die niets toevoegt. Dat blijkt al uit de inleiding: ‘….Nederland is een heel bijzonder land. Niet alleen vanwege zijn bewoners, die ook wel de Chinezen van Europa worden genoemd, (die is volgens mij nieuw!) maar ook vanwege de uitzonderlijke natuur en het boeiende landschap’.

Heuvelrug te kort gedaan in nieuw boek Ik kreeg deze week twee boeken. Nu zult u deze melding niet erg spannend vinden. In ieder huishouden zijn tegenwoordige wel een paar duizend boeken te vinden. Met de toenemende populariteit van de e-readers en encyclopedieën op een schijfje zullen echter de boekenkasten in de nabije toekomst steeds leger worden. Wat mij betreft mogen al die zogenaamde ‘coffee-table books’ er het eerste uit. Want tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik er deze week weer een bij kreeg: ‘Natuurlijk Nederland, de 100 mooiste natuurgebieden van ons land’.

door Nicole van der Schaaf

Wat mij natuurlijk het meest interesseert is de keuze van de landschappen en of er wel een stukje Heuvelrug instaat.

En ja hoor, vrijwel achterin staat één pagina met als titel ‘Amerongse Berg, dit hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug is vooral een bezoek waard vanwege de indrukwekkende bosgebieden rondom’.

Nu is de hele Utrechtse Heuvelrug een nationaal park; waarom nu juist de Amerongse Berg alleen vermeld en afgebeeld wordt is niet duidelijk.

De tekst meldt dat onze Heuvelrug ‘….ook nog eens druk bewoond wordt’ en dat er ‘verwoede pogingen’ worden gedaan van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug één natuurgebied te maken, maar dat er zoveel landeigenaren zijn dat een ‘eenheid zonder hekken nog wel even op zich laat wachten’.

Een snel gemaakt boek met mooie fotografie, maar helaas een gemiste kans.

Gietijzer en Van Gogh

Het tweede boekje dat ik kreeg bleek een grote verrassing. Het is een Haags jaarboekje ‘Die Haghe’ uit 1973. Het hoofdartikel in dit boekje gaat over ‘Vincent van Gogh en ‘s-Gravenhage’. Van Gogh heeft een periode in Den Haag gewoond en er zijn natuurlijk Hagenaars geweest die in die tijd zijn werk kochten. Eén familie die aan het eind van de 19de eeuw schilderijen en tekeningen van de toen nog totaal onbekende schilder Van Gogh kochten, heette Enthoven. Maar deze Enthovens deden nog meer, zij waren eigenaar van de bekende metaalgieterij en pletterij Enthoven uit Den Haag.

In de 1ste helft van de 19de eeuw kende ons land 4 grote ijzergieterijen waarvan Enthoven er één was. Zij waren onder meer de gieters van de grote stationsoverkappingen van de Haagse stations, maar ook veel bruggen, straatmeubilair en bouw-elementen voor o.a. de aanleg van de Rhijnspoorweg van Utrecht naar Arnhem. Dit spoor doortrekkend kom je vanzelf op de fraaie perronoverkapping op het station van Driebergen. Die is rond 1900 gegoten en dit gebeurde waarschijnlijk bij Enthoven in Den Haag. Reuze verrassing dit boekje en nooit geweten dat Enthoven een liefhebber van Van Gogh was!

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 2 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24