Jeugdraad bouwt dahliareus

22 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Er moest en moet nog heel veel werk worden verzet voordat het zover is. Maar eerst blikt Erik Hogendoorn nog even terug op 15 augustus 2009: ,,We hadden met ons piratenschip behoorlijk onze nek uitgestoken en nooit gedacht dat we daarmee eerste zouden worden. Beter dan dat is niet mogelijk en dus zal het wel moeilijk worden om opnieuw op de hoogste trede te komen.’’

Corsowagen is goed voor 120.000 bloemen LEERSUM - Als zaterdag 21 augustus het achtenvijftigste Bloemencorso wordt gehouden is de wagen van de Jeugdraad als vanzelfsprekend van de partij. De verrassende winnaar van 2009 zal zich achter Bloemenkoningin Miranda Schuilenburg als eerste wagen aan het publiek tonen. ,,Hij wordt nog groter dan vorig jaar, hij is goed voor 120.000 dahlia’s’’, vertelt Erik Hogendoorn, die met zijn bouwploeg alweer geruime tijd in touw is om de wagen ‘corsoklaar’ te krijgen.

door Jan Meijer

Nieuw onderstel

Maar toch zal de jeugdraad er alles aan doen om het de concurrentie moeilijk te maken. Erik Hogendoorn: ,,We hebben geen tijd voor een eigen ontwerp en dus zijn we meteen na het corso van vorig jaar gaan kijken bij andere bloemencorso’s. In Beltrum in de Achterhoek, waar een klein corso wordt georganiseerd, vonden we de Romeinse soldaat die we nu in Leersum gaan presenteren.’’

Om de wagen te laten voldoen aan de eisen die de bouwploeg van de Jeugdraad stelt, moest er wel behoorlijk aan de wagen worden gesleuteld. ,,We hebben goed naar de jury geluisterd toen zij uitlegden waar ze allemaal op letten. Er komt ook een bij de wagen passende figuratie. Het wordt een constructie van meer dan 3000 kilogram en dus moest er een geheel ander onderstel worden aangeschaft. Jan van de Geer heeft de assen lager gemaakt, anders werd de wagen te hoog. Hij paste toch al niet in de loods van onze bouwplaats bij Gijs Meijers aan de Nieuwe Steeg, waar we nu alweer jaren mogen bouwen en plakken. Dus moest er een scharnier worden gemaakt.’’ Zo hebben de enthousiaste mannen van de Jeugdraad een aantal onverwachte problemen moeten oplossen. ,,Daardoor zijn we wel een aantal weken achterop ons schema geraakt. Maar gelukkig zijn we met twintig man - die hebben we ook hard nodig - en zullen we in de laatste vijf weken de achterstand wel inhalen, ook al vliegen die weken om voordat je er erg in hebt’’, weet Erik Hogendoorn als geen ander.

Papier-maché

Een altijd belangrijk moment bij de bouw was het aanbrengen van het papier-maché. ,,Dat hebben we op zaterdag 26 juni gedaan waarbij de kinderen van de kerken die zijn aangesloten bij de Jeugdraad hun beste beentje hebben voorgezet.’’ Zo mobiliseren Erik Hogendoorn en zijn bouwploeg iedereen die op welke manier dan ook zijn of haar steentje kan bijdragen aan de wagen. ,,Als er op vrijdag 20 augustus gekont, gelijmd en geplakt gaat worden, zit de loods weer helemaal vol. Want er wordt hier altijd in een geweldige sfeer gewerkt.’’ En die sfeer hoort bij alle bouwgroepen van het Leersumse Bloemencorso, al 58 jaar.

advertentie
advertentie