Beleef het opnieuw: Het is definitief in Driebergen

15 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Even terug naar de foto van begin deze maand. Het gaat dan om de foto met dat straatbeeld. Nu nog steeds stromen er reacties op binnen. Het blijk dan ook dat deze straat definitief in Driebergen-Rijsenburg ligt. Het is de Hoofdstraat van rond de jaren dertig van de vorige eeuw.

Ook dank zij uw reacties weten we nu ook wat een ‘kokerij’ inhoudt. Vroeger kon je ‘eten van de kok’. Je bestelde dan een warme maaltijd en die werd dan later thuisbezorgd. De kwaliteit was meestal heel erg goed. Meestal verzorgden Bakkerijen deze maaltijden, maar het konden ook even zo goed groenteboeren zijn die deze service aan hun klanten gaf. Nu zouden we dit een ‘cateringbedrijf’ noemen.

Dan nog enkele details van de foto zelf. Rechts op de foto is nog een randje muur van voorgevel van de Grote Kerk te zien. Tussen de bomen door is iets waar te nemen van het toenmalige gemeentehuis annex postkantoor en in het midden van de foto een komende of gaande tramwagon. Het fietsenrek links op de foto (tekst: bier) hoorde bij de Prins van Oranje. Daar is nu de ING-bank gevestigd. Een anekdote van een van onze lezers: Samen met ds. Piet de Vries (die net in de pastorie links van De Prins woonde, bezocht deze lezer de resten van De Prins om te zien of dat gebouw nog geschikt te maken was voor een jeugdgebouw voor de SIR. Echter was het dak van dat gebouw toen al onherstelbaar beschadigd zodat het gesloopt moest worden. Datzelfde lot overkwam de pastorie, dat veranderde in het appartementencomplex De Prins. Boekhandel Kraal had vroeger een levensgrote donkerbruine opgezette beer. Deze beer stond regelmatig buiten voor de winkel. Een klein stukje te zien?

advertentie
advertentie