Spigt: ‘Gemeente handhaaft niet’

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Als typisch voorbeeld noemt Spigt de nieuwe parkeerplekken bij conferentiecentrum Kaap Doorn. ,,Er zijn daar parkeerplaatsen aangelegd zonder enige vergunning. Toen ik, als advocaat van de Vereniging Leefbaar Doorn, deze zaak aanhangig maakte bij de gemeente, werd mij verteld dat ik een reactie zou ontvangen op brieven die ik daarover had verstuurd. Binnen een week zou ik van de gemeente horen. Nu, ruim twee maanden later, heb ik nog niets gehoord. Als je misstanden bij de gemeente meldt, krijg je een keurige ontvangstbevestiging maar daarna hoor je niets meer.”

‘Gemeente legt zo’n veertig bouwstops op’ DOORN - Advocaat Jan Spigt uit Doorn vindt het handhavingsbeleid van de gemeente Utrechtse Heuvelrug ver beneden de maat. ,,Er zijn regels, maar de gemeente durft die niet te hanteren. Handhaving is niet populair. Zoals het nu gaat binnen de gemeente kan echt niet. Brutale mensen kunnen hier doen wat ze willen. Niemand die er een stokje voor steekt.” De gemeente meldt jaarlijks zo’n 350 handhavingszaken af te handelen.

door Paul Nolens

Angst

Volgens Spigt ligt er voor de inwoners van de gemeente een belangrijke taak. ,,Mensen moeten misstanden direct melden. Als je ziet dat iemand zonder vergunning aan het bouwen is, moet dit direct gemeld worden. Een bouwstop kan binnen enkele uren opgelegd worden. Nu staan mensen alleen op hun achterste benen als er in hun eigen buurt iets gebeurt. Er heerst verder angst om iets tegen de gemeente te doen. Daarom haakt iedereen al snel af en blijven ze aan de zijlijn roepen wat er allemaal fout gaat. Misschien is het een idee om een anonieme meldlijn in het leven te roepen. Mensen willen geen ruzie met de buren, dat snap ik, maar ik vind het niet meer dan normaal dat de regels gehandhaafd worden. Nu wordt er te vaak rekening gehouden met de overtreder. Onzin.”

De vele zaken die nog bij de afdeling vergunning en handhaving liggen zijn best weg te werken, denkt de 51-jarige Doornse advocaat. ,,Er wordt gezegd dat er geen geld is om de capaciteitsproblemen op te lossen, maar het ligt aan de keuze die de gemeente maakt. Nu steekt de gemeente geld in zaken als buurtfeesten of andere zaken van uiterlijk vertoon. Als de gemeente zegt dat er geen geld is, zegt ze eigenlijk: ga je gang allemaal maar. Er worden regelmatig externen ingehuurd voor projecten. De achterstanden op Vergunning en Handhaving wegwerken lijkt me een prachtig project om eens wat jonge, gretige externen op te zetten.”

Spigt voelt zich af en toe een roepende in een woestijn, als het over de gemeentelijke vergunning en handhaving gaat. ,,Er verandert niets, het rommelt maar verder. Ik voorzie, bijvoorbeeld, dat de nieuwe huurder van het Van Opijnen-terrein, na de huurperiode van acht jaar, gewoon op dat terrein blijft zitten. Iedereen is dan allang vergeten voor hoe lang het terrein verhuurd is. De nieuwe wethouder, Tim Verhoef, kan nu wel heel ambitieus roepen dat alles beter wordt, maar het schort binnen de organisatie aan de juiste mentaliteit. Daar verandert hij echt niets aan.”

Veertig bouwstops

De gemeente reageert op verwijten van Spigt: ,,Het cluster toezicht en handhaving over twaalf medewerkers en werkt projectmatig en op basis van prioriteitstelling. Dit houdt in dat de opzet is om niet willekeurig op te treden als het gaat om handhaving, maar volgens vooraf bepaalde uitgangspunten. Op dit moment zijn er jaarlijks ongeveer 350 handhavingszaken. De afhandeling van een zaak duur ongeveer 40 à 50 uur. Om deze werkzaamheden te beheersen moeten er prioriteiten gesteld worden. Zaken die onveilig zijn, de volksgezondheid nadelig beïnvloeden of excessen worden direct op gepakt. Het bouwen van een woning zonder vergunning levert bijvoorbeeld constructief gevaar op. Hier wordt dan ook altijd tegen opgetreden, door de bouw stil te leggen.

Het opleggen van bouwstops gebeurt zo’n veertig keer per jaar. Als er sprake is van onrechtmatigheid, is de gemeente verplicht op basis van jurisprudentie om te onderzoeken of legalisatie (vergunning achteraf) een optie is. Wanneer dit mogelijk het geval is, wordt niet gehandhaafd, maar start een vergunningsaanvraag. Als hiervoor aanpassing van het bestemmingsplan nodig is, kan dit een lang lopende procedure zijn. Dit is ook het geval bij de parkeervoorziening bij Kaap Doorn. De gemeente Utrechtse Heuvelrug betreurt het dat zij met regelmaat in een situatie wordt gebracht dat er gehandhaafd moet worden.”

Spigt noemt het raadzaam om Leefbaar Doorn van onrechtmatige situaties op de hoogte te stellen. De website van de vereniging is www.leefbaardoorn.nl.

advertentie
advertentie