Eigen begraafplaats veteranen; Monuta neemt voortouw bij aanvraag

Nieuws

Het idee om een begraafplaats te beginnen voor veteranen is afkomstig van oud-Libanonveteraan Fred Jansen. Hij zocht contact met Monuta. De leden van het Veteranenplatform hebben vorige week tijdens de ledenvergadering aangegeven wel wat te voelen voor een speciale begraafplaats voor veteranen. Voorzitter Leen Noordzij: ,,Het Veteranenplatform vindt unaniem dat Monuta het initiatief moet nemen voor zo’n begraafplaats. Wij ondersteunen het idee en zullen de gemeente een brief schrijven.’’ Noordzij oppert dat sommige veteranen die kind noch kraai hebben ‘het misschien fijn vinden dat ze tussen hun veteranenmakkers kunnen liggen’. Hij hoopt dat er in de toekomst drie begraafplaatsen voor veteranen in Nederland worden gerealiseerd. ,,De eerste willen we in Doorn, maar we willen er ook graag eentje in Roermond en in Assen. Dan zijn de veteranenbegraafplaatsen mooi verdeeld over het land. Ik verwacht overigens niet dat het om tienduizenden veteranen gaat die dit willen, maar ik kan me voorstellen dat er behoefte aan is. En als de mogelijkheid er is, schep je een nieuwe behoefte.”

Monuta neemt voortouw bij aanvraag DOORN - ,,Er is behoefte aan een speciale begraafplaats voor veteranen. Doorn zou daarvoor de perfecte locatie zijn, vanwege de band van het dorp met veteranen.” Hans Bleijerveld, teamleider bijzondere uitvaarten bij Monuta uitvaartzorg, dat gespecialiseerd is in uitvaarten voor veteranen, ziet de veteranenbegraafplaats in Doorn er komen en wil dat de gemeente een haalbaarheidsonderzoek organiseert. Het Veteranenplatform is ook voorstander en zal de gemeente een brief schrijven waarin ze steun uitspreekt voor het streven van Monuta

door Paul Nolens en John Spijkerman

Wiebe Arts van het Veteraneninstituut in Doorn vindt het idee sympathiek. ,,Als er behoefte is onder de veteranen voor een dergelijke begraafplaats dan lijkt me dit een prima initiatief. Begraven worden op een speciaal kerkhof voor veteranen kan als een laatste blijk van waardering voelen.”

Cees Hartsuiker staat in Doorn bekend om zijn nasi-middagen voor veteranen. Ook hij juicht het idee toe. ,,Ik ben veel bezig met veteranen. Ik ben er een voorstander van dat er een speciale begraafplek voor veteranen voor. Het past ook goed bij Doorn. We staan toch bekend om de instanties voor veteranen. Ik hoop dat het er van komt.”

Haalbaarheid

Hans Bleijerveld van Monuta zegt dat de uitvaartonderneming met de gemeente over het initiatief in gesprek is. ,,Het gevoel is positief.’’ Nu het Veteranenplatform zich ook achter het idee van zo’n begraafplaats schaart, hoopt hij dat er snel een haalbaarheidsonderzoek komt. Bij zo’n haalbaarheidsonderzoek moet worden gekeken of de plannen kunnen worden uitgevoerd op de Nieuwe Algemene Begraafplaats. Ook zal worden gekeken wat voor grafstenen er worden geplaatst, of er sprake van uniformiteit moet zijn en of partners van veteranen wel of niet op de begraafplaats begraven mogen worden. Er wordt gedacht aan een begraafplaats met 200 graven met de mogelijkheid het uit te breiden. ,,Monuta is deskundig op het gebied van veteranenbegrafenissen. Respect en waardering voor veteranen staat bij ons voorop’’, benadrukt Bleijerveld. Hij hoopt dat de begraafplaats over een jaar of twee ‘operationeel’ kan zijn. ,,Maar ik hoop op eind volgend jaar.’’

Om een haalbaarheidsonderzoek te kunnen houden, moet de gemeente eerst een officiële aanvraag van Monuta ontvangen, ondersteund door het Veteranenplatform. Wethouder Verhoef: ,,Als het Veteranenplatform een officieel verzoek indient, willen wij met hen in contact treden om te bekijken of aan het verzoek voldaan kan worden. Wij zijn op de hoogte van de wens van de veteranen en hebben onze bereidheid tot bestuurlijk overleg aangegeven. Wij wachten nu verdere actie van het Veteranenplatform af.”

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 53 minuten geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 59 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24