Kijk op Cultuur: Kunstkerk is expositieruimte

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Maar waar blijft nu die moeizame ploeteraar die kunstenaar heet en met die kunsten zijn brood moet verdienen? Zij zijn de smaakmakers van onze samenleving, de andere ‘ogen’ van de gewone burger, de denkers over een almaar veranderende samenleving. Van oudsher staat de functie van beeldende kunst ter discussie en het is een goede zaak dat dit zo blijft. Goede kunst roept op tot een gesprek over de inhoud, de techniek, het experiment en het engagement van de kunstenaar. Kunst kan een verfraaiing zijn van de openbare ruimte, van een interieur of een werkruimte. Maar om die kunst tot stand te brengen is nu eenmaal een kunstenaar nodig die vaak zijn hele, lieve leven in dienst stelt van die kunst. Zij of hij kan niet anders; kunstenaars worden immers geboren en niet gemaakt. Hooguit wordt de kunstenaar in spé een beetje bijgeschaafd in zijn technisch kunnen. Talent kun je vormen, maar het is en blijft meegegeven met de genen.

Kunstkerk moet gereserveerd voor kunst! Ik schreef het al eens eerder: er is in onze ‘grote’ gemeente nog steeds geen aandacht voor professionele beoefening van beeldende kunst. Je kunt het zo vreemd niet bedenken of er is wel een amateurclubje voor, van aquarelleren tot het nadenken over oosterse wijsheid. En wie de subsidiepotten voor al dit gepunnik slim weet te vinden, ontdekt voor allerlei grote en kleine projectjes wel het benodigde geld.

door Nicole van der Schaaf

Overheden hebben de taak redelijke randvoorwaarden te creëren waarbinnen het kunstbedrijf kan floreren. Tot op heden is er in onze gemeente eigenlijk alleen aandacht en, niet onbelangrijk, subsidie voor amateuristische kunstbeoefening en zeker, dat is óók nodig.

Het geharrewar over de ‘Kunstkerk’ aan de Doornse Kampweg is wederom een voorbeeld van vreemde keuzes die gemaakt dreigen te worden. De eigenaar van de kerk, Heuvelrug Wonen, kiest voor een andere bestemming dan de huidige, die van galerie. Als je op de keuze van de getoonde kunst afgaat, ziet het er naar uit dat de Kunstkerk best de stap wil maken naar een podium voor kwalitatief goede werken van grotendeels professionele kunstenaars. Het is er prettig toeven in die Kunstkerk, de toegang is heel laagdrempelig en volgens zeggen van de exploitant is er ook iemand gevonden die de kerk wel wil kopen opdat de functie behouden blijft.

Maar nee, de woningbouwvereniging geeft de voorkeur aan Welnúh, de organisatie die met behulp van overheidsgelden veel goed werk doet. Maar moet Welnúh nu per se verhuizen naar een locatie die zo uitstekend is toegerust als cultuurpodium? Kan Welnúh niet naar een ‘gewoon’ kantoorpand of blijven inwonen bij de gemeente?

Er zijn binnen onze gemeente voor beeldende kunstenaars geen ateliervoorzieningen, geen project- of andere subsidies en geen passende tentoonstellingslocaties.

Met het verdwijnen van de Kunstkerk verdwijnt er een ruimte die met weinig middelen wél een aardig klein museum zou kunnen worden voor beeldende kunst. Nog maar eens goed nadenken dus.

En kunstenaars… laat van u horen!

advertentie
advertentie