Veteranen komen zaterdag weer samen

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Anton Kok (77), woonachtig in Doorn, begon als adelborst in 1952 zijn opleiding in Den Helder. Tot zijn ‘functioneel leeftijdsontslag’ in 1983 heeft Kok diverse functies binnen Defensie bekleed. Hij heeft in zijn carrière bij Defensie de hele wereld gezien. Na zijn actieve carrière heeft de 77-jarige Doornaar nog diverse bestuursfuncties bekleed bij non-profit organisaties. Onder andere als bestuurslid bij het BNMO en het Veteraneninstituut. Kok vertelt: ,,Het hoogtepunt van mijn militaire loopbaan was in 1969 toen ik uitgezonden werd naar het Midden Oosten voor de Verenigde Naties. Eerst zes maanden in Syrië gewoond en daarna zes maanden in Israël. Mijn taak was toe te zien op het nakomen van het ‘staakt het vuren’ tussen Syrië en Israel, op de Golan hoogte, na de zesdaagse oorlog. Ik kon nu in de praktijk brengen wat ik geleerd had: ‘Vrede niet alleen in Europa maar in de hele wereld’. Aan deze uitzending heb ik mijn veteranenstatus te danken.” De Doornse veteraan vervolgt: ,,Vanuit mijn functie bij het BNMO ben ik verschillende keren bij het defilé in Wageningen geweest. Wageningen is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. De huidige opzet van veteranendag is een prima oplossing voor de beëindiging van de viering in Wageningen. Ik heb grote waardering voor wat de gemeente op de veteranendag allemaal doet voor ons. Je wordt toch die dag in het zonnetje gezet. Het is een blijk van waardering voor wat de veteranen gedaan hebben. Tegenwoordig wordt er veel meer voor de veteranen gedaan dan vroeger. Vooral de fysieke of psychische opvang is veel beter geregeld. Ik verheug me nu al op komende zaterdag.”

DOORN - Veteranendag wordt komende zaterdag voor de derde keer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevierd. Meer dan honderd veteranen komen die dag naar het Cultuurhuis om herinneringen op te halen, elkaar weer te ontmoeten en om gezamenlijk de bekende blauwe hap (nasi) te nuttigen. Twee veteranen, Anton Kok en Arie Bartelink, blikken terug op hun militaire loopbaan en geven hun mening over Veteranendag.

door Rob Verbraak

Arie Bartelink (65) is woonachtig in Leersum en begon in 1962 bij de marine op het opleidingskamp in Hilversum. In 2000 hield hij het voor gezien, nadat hij zich zijn hele werkzame leven had ingezet voor Defensie. Een periode vol bijzondere indrukken. Bartelink:,,In 1991 ben ik uitgezonden naar Oost-Turkije in verband met de golfoorlog. Ik zat bij de derde groep geleidewapens, met onze Patriots moesten we bescherming geven tegen een mogelijke aanval met Scud raketten. Ik ben daar twee maanden geweest en heb daarom mijn veteranenstatus gekregen. Aan het defilé in Wageningen heb ik nooit deelgenomen want pas in 2005 kreeg ik tot mijn verbazing een brief van Defensie dat ik veteraan was. Mijn reactie was: ‘Ik veteraan? Ik heb maar twee maanden in het buitenland gezeten’. Ik heb een grote waardering voor de militairen die nu uitgezonden worden. Dat in onze gemeente op deze manier veteranendag gevierd wordt is een mooi initiatief, het is alleen ontzettend jammer dat ik dit jaar door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig kan zijn.”

u De Veteranendag in Doorn vindt plaats in het Cultuurhuis. Tijd: 11.30 uur tot 15.00 uur.

advertentie
advertentie