‘De boerderij geeft een gevoel van vrijheid’

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Jarenlang is er gewerkt om een sfeer te creëren die goed bij hen én bij de boerderij uit 1894 past. Elly en Wim kochten Klein Groenbergen in 2006. Vanwege de cultuurhistorische waarde vonden zij het belangrijk om te renoveren in stijl. Het resultaat mag er zijn: de boerderij is in oude staat gerestaureerd en gestyled. Het woonhuis heeft vier schuiframen met luiken aan de voorkant. Het huis heeft een kelder met daarboven een opkamer die je vanuit de woonkamer bereikt met vier kleine houten treden. Vroeger kon die trap omhoog geklapt worden en zat daaronder de trap naar de kelder.

LEERSUM - Boerderij Klein Groenbergen in Leersum heeft een wijds uitzicht over het buitengebied en dat geeft Elly en Wim van Leeuwen een groot gevoel van vrijheid. Vooral zomers zitten ze tot ’s avonds laat buiten te genieten van het mooie uitzicht. Spectaculaire zonsondergangen en de mooie sterrenhemels maken het leven op de 116 jaar oude boerderij aan de Nieuwe Steeg 18-20 heel bijzonder. door Gizella Komondy

Hout hakken

Aan de achterkant van de woning, in de ruime woonkeuken met balken plafond, staat de spekstenen kachel ‘s winters dag en nacht te branden. Er moet dus nogal wat hout gehakt worden. Wim gaat, met zoon Ruben, regelmatig een paar dagen in een boomgaard bomen rooien en mag het hout dan meenemen. Elly: ,,Wij kennen veel mensen in de omgeving en dat is best handig als je aan het verbouwen bent. We helpen elkaar, we ruilen af en toe wat en we hebben veel bouwmaterialen zomaar gekregen omdat iemand ze over had.’’ In de keuken zijn zeer oude tegels aangebracht uit de boerderij in Cothen waar Elly is opgegroeid. ,,Bij een verbouwing zijn ze zorgvuldig van de muur gehaald en jarenlang bewaard op zolder. Toen de boerderij verkocht werd, vonden we ze. Voor ons kwamen ze goed van pas.”

In het bakhuis annex varkensschuur rechts van de boerderij, werd vroeger in ’t het voorste gedeelte op een groot fornuis gekookt, gebakken en gewassen. Elly: ,,Het bakhuis stond te vervallen en dat vonden we zonde. We hadden de keuze: het verder laten vervallen óf in oude stijl restaureren en er iets bijzonders van maken.” Elly en Wim besloten er een Bed & Breakfast van te maken.

Bed & Breakfast

Het opknappen duurde negen maanden. De oude gebinten zijn hersteld en de wanden bewerkt met leem wat een fraaie oude look geeft. In december gingen de deuren van de ‘Heuvelrugkamer’ en de’ Groenelandkamer’ open. Daarmee ging een grote wens van Elly en Wim in vervulling. ,,Wij hebben jarenlang bij particulieren overnacht tijdens onze fiets- en wandelvakanties. Dat vonden we altijd zo leuk en gewoon gezellig, die gastvrijheid wilde we zelf ook graag bieden.”

Elly stelt het ontbijt zorgvuldig samen uit streekproducten: verschillende broodsoorten, een eitje van de scharrelkippen, yoghurt van de boer, fruit uit de tuin en vruchtensap van een lokale fruitteler. Een royaal en smakelijk Hóllands ontbijt dus.

Op het perceel van 6000 m² staan ook nog een grote schuur, hooiberg en een oude schapenschuur. De hooiberg opknappen is het volgende project. De schapenschuur is omgebouwd tot werkplaats voor ‘de jongens’ zoals Elly man Wim en zoon Ruben noemt. Dat Elly haar steentje bijdraagt aan het klussen, blijkt uit de vele foto’s die tijdens de verbouwingen zijn gemaakt. Gehuld in een oude spijkerbroek en sweater, staat zij op een steiger de voegen van de achtergevel uit te krabben. ,,Een vreselijk karwei”, herinnert zij zich. ,,Toch is het zeer de moeite waard nu het huis weer opnieuw is gevoegd.” Het resultaat van de verbouwing geeft hen erg veel voldoening.

Achter de schapenschuur bevindt zich het favoriete plekje van de familie. Onder een overstek hebben zij een zitje gezet. ,,’s Zomers zitten we hier uren te genieten van het uitzicht, de stilte, spectaculaire zonsondergangen en de mooiste sterrenhemelen. De natuur is hier zo dichtbij, het is goed om daarvan te genieten. Onze sociale contacten hebben tijdens de verbouwing wat moeten lijden, maar nu komen velen ’s avonds even aanwaaien voor een glas wijn. Heel gezellig vinden we dat.”

advertentie
advertentie