Toptalent doet klassieken herleven

24 juni 2010 om 00:00 Nieuws

Jaap Hulsmann, directeur van Kasteel Amerongen, verwelkomde de jonge kunstenaars en hun verwachtingsvol publiek. En passant memoreerde hij de voortgang van de restauratie. Alles loopt op schema; in het voorjaar van 2011 gaat het museale kasteel weer publiekelijk open. Meerdere activiteiten en programma’s zijn in voorbereiding- dit Huys moet weer gaan leven en bruisen.

Afsluiting concertserie in Koetshuis AMERONGEN - In het concert van 20 juni in het Koetshuis brachten vijf jonge winnaars van het Prinses Christina Concours een ‘jeugdig’ concert van klassieke muziek. De fascinerende talenten, in de leeftijd 16 tot 21 jaar, betoverden met hun bescheiden uitstraling en reeds hoog artistiek vermogen het aandachtige publiek. Een mooie afsluiting van de concertenserie in Kasteel Amerongen en een opmaat naar al het moois dat komen gaat wanneer het kasteel komend voorjaar heropent.

door Manus van Gent

Als eerste muzikant kwam pianiste Valentina Toth (16) en posteerde zich bescheiden maar gedecideerd achter de grote Faziola vleugel. Zij speelde tere, romantische fuga’s van Bach en een zeer beheerst impromptu van Schubert. Wonderlijk zacht en vriendelijk was haar spel, dat als een zomervlinder door de zaal fladderde.

Valentina bleef achter de piano, in afwachting van haar nog jongere collega Frederique Purnot (15 jaar) op dwarsfluit. Samen speelden zij heel gedisciplineerd maar gevoelvol, het romantische Rondo in D van Mozart. Met een grote ongedwongenheid en zonder enige slordigheid speelden de jonge talenten samen alsof zij al 20 jaar in een ensemble optraden.

Aansluitend nam Toth nog twee modernere composities onder haar fijne handen: Preludes van Debussy en Etincelles van Moszkowski. Haar veelzijdigheid en hoge technische vaardigheden kwamen hierin extra tot uiting.

Aansluitend kwam de 21 jarige Mengjie Han zijn plaats achter de vleugel innemen. Kaarsrechte houding, slank en begiftigd met eindeloos lange vingers speelde hij adembenemend knap, gedurende 25 minuten, fraai gevarieerde stukken uit Tjaikovski’s Notenkraker suite.

Na de pauze werd het programma vervolgd met een hoboconcert van Bach, door Arthur Klaassen, hobo, en Han, op vleugel. Ingetogen salonmuziek, helemaal thuishorend in het kasteel.

Afsluitend nog een fluitconcert en een tweetal vioolcomposities door Pieter van Loenen, 17 jaar.

Een boeiende concertbeleving van vijf toptalenten. Kasteel Amerongen begint toon te zetten, en zal op deze lijn voortgaan.

advertentie
advertentie