Op zoek naar de wortels in het leerhuis

Nieuws

Vaste dominees en gastsprekers houden zondag’s diensten aan de hand van het leerrooster. Booij: ,,De Bijbel is geschreven door Joden. Wij kijken naar de Bijbel vanuit die Joodse gedachtewereld. Het geloof verdwijnt niet, maar krijgt een andere inhoud. Je leert meer inzicht te krijgen in hoe de vork in de steel zit. We kijken naar de Bijbel vanuit een ander oogpunt. Het ‘Nieuwe Testament’ zien wij als het ‘tweede Testament’ en zelf vormen wij als het ware het ‘derde Testament’.’’

MAARN - ,,Het leerhuis is voor nieuwsgierige en leergierige mensen’’, vertelt Anne Marie Booij, één van de twee vaste dominees van leerhuis ‘De Valkenburcht’. Samen gaan de leden op zoek naar de betekenis van de bijbel vanuit de traditie van synagoge en kerk.

door Emma-Jane Tolenaar

Ondanks de sterke affiniteit met het Jodendom zei oprichter Van der Steen altijd: ,,We zijn hier niet om Joodje te spelen’’. De groep bestaat met name uit christenen waarvan sommigen ook nog ‘gewoon’ naar de kerk gaan. ,,Veel van de opvattingen en dogma’s binnen het christendom, stammen uit de derde tot zesde eeuw na Christus. Wij gaan terug naar de hoofdpersonen zelf. Aan de hand van de Joodse boeken, de Talmoed en Midrasj, zoeken we een antwoord op de vraag: ‘wat staat hier nou ten diepste?’.’’ legt Van Greuningen uit. ,,Toch hoeven bezoekers niet gestudeerd te hebben om deel te nemen aan de leerdiensten. ,,We zijn niet elitair, maar laagdrempelig. Soms bestuderen leden de tekst van de dienst al vooraf, maar dat is geen vereiste’’.

Betrokkenheid staat hoog in het vaandel bij de leden van het leerhuis: ,,Tijdens de koffie gaan de gesprekken over de dienst, maar ook over de kinderen en kleinkinderen’’, vertelt Frans de Waal, één van de leden. ,,We vinden het belangrijk om solidair te zijn. Zo gaat de helft van de collecte naar Stichting C.O.M.E. (Communication Middle East). Deze organiseert kampen voor Joodse en Palestijnse jongeren. Ook schrijven onze leden brieven voor Amnesty International.’’

Elk voor- en najaar worden vier speciale studieavonden georganiseerd. Hier krijgen geïnteresseerden de mogelijkheid om dieper op de stof in te gaan. Ook wordt er een cursus Hebreeuws aangeboden. Dit jaar wil de vereniging zelfs excursies gaan organiseren.

u leerhuisdevalkenburcht.nl

advertentie
Afbeelding
Bommetje in Bosbad Leersum een spetterend succes 19 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder loopt brandwonden op bij camperbrand in Maarn 4 jul, 20:45
Afbeelding
Trudie van Haaster wint de Hans Nijhof kunstprijs 2022 4 jul, 11:16
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 4 jul, 07:20
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 4 jul, 07:14
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 3 jul, 14:55
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 jul, 07:30