Overname NV Bronwaterleiding kost Vitens ruim 4 miljoen euro

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

DOORN - De overnameprijs die Vitens heeft betaald voor de NV Bronwaterleiding bedraagt 4,1 miljoen euro. Per 1 juli 2010 neemt Vitens activa en passiva over van Bronwaterleiding Doorn die nodig zijn voor de drinkwatervoorziening in Doorn. Voor de ruim 4000 betrokken huishoudens verandert er tot 1 januari 2011 niets. Pas daarna worden zij klant van Vitens

De hoogte van de prijs was lange tijd een geschilpunt tussen beide partijen. Het Doornse bronwaterleidingbedrijf wilde vele miljoenen waar Waterleidingbedrijf Midden Nederland - de voorganger van Vitens - nul euro wilde geven. ,,Het ingewikkelde was dat een privaat bedrijf met aandeelhouders activa wilde verkopen waar een publiek bedrijf dat gebonden was aan tarieven dat bedrijf wilde kopen’’, verklaart Wolter Odding, lid van de Raad van Bestuur van Vitens. Overname van het Doornse waterleidingbedrijf was noodzakelijk vanwege de nieuwe drinkwaterwet.

In de nieuwe drinkwaterwet staat onder meer dat aandelen van drinkwaterbedrijven niet in particuliere handen mogen zijn. De onderhandelingen tussen beide partijen hebben al met al zo’n tien jaar geduurd.

Door de schaalvergroting gaan Doornse huishoudens erop vooruit. De tarieven van Vitens zijn goedkoper. Raad van Bestuurslid Wolter Odding van Vitens denkt dat het gemiddelde huishouden in Doorn er €50,- per jaar per aansluiting op vooruit zal gaan. Vitens is het grootse waterleidingbedrijf in Nederland en heeft 2,3 miljoen aansluitingen. Voorlopig houden huishoudens uit Doorn hetzelfde leidingwater. Het water wordt niet gemengd met dat van Vitens. ,,Het Doornse water wordt gewonnen op grond die schoon is. Er wordt gewoon gebruikgemaakt van dezelfde bron.’’

Voordeel voor Doorn is dat Vitens het Doornse waterleidingnet wil aansluiten op dat van Vitens. In geval van onderhoud of bij reparaties is de drinkwaterlevering daardoor beter geborgd. ,,Als er sprake is van een calamiteit kunnen we het net bij Doorn afsluiten en komt de drinkwatervoorziening toch niet in gevaar.’’ Vitens wil de drinkwatervoorziening verder professionaliseren door bijvoorbeeld nieuwe zuiveringstechnieken te introduceren. De twee medewerkers van de NV Bronwaterleiding gaan over naar Vitens.

advertentie
advertentie