David beklimt alpenreus zes keer op één dag

10 juni 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik heb eigenlijk heel lekker gefietst”, zegt Van de Velde een dag na zijn topprestatie. ,,Alleen de zesde keer op weg naar boven kwam ik een man met een enorme hamer tegen.” Die man met de hamer kreeg de Leersummer even op de knieën. ,,Ik was net langs mijn familie gereden met een optimistische handjeklap. Maar nog voor bocht zes (5 km onder de top, red.) moest ik toch echt even op een muurtje gaan zitten.”

LEERSUM- Gemakkelijk was het niet, maar David van de Velde heeft het wel gedaan. Zes keer op één dag (3 juni) de Alpe d’Huez opfietsen. Zijn Alpe d’HuZes dag heeft ruim €10.000 opgebracht voor KWF Kankerbestrijding. En dat bedrag loopt nog verder op. De totaalopbrengst van de actie is de 10 miljoen al gepasseerd.

door Anouk van de Velde

Het licht ging uit na een dag lang ploeteren op de berg. Van de Velde: ,,Dat is niet zo gek als je bedenkt dat ik toen al ruim twaalf uur op de fiets zat. In de loop van de dag kon ik geen hap meer door m’n keel krijgen en drinken ging ook niet echt meer. Het was rijden op reserves”, verklaart hij zijn toestand. ,,Gelukkig had ik een colaatje meegenomen. Dat is echt een wondermiddel, want na dat blikje van 15 centiliter was ik er zo weer bovenop. En ik heb de top gewoon voor de zesde keer gehaald”, zegt hij tevreden.

,,Hoe ik het heb geflikt? Ik maak geen gebruik van doping in m’n lichaam of in m’n fiets”, zegt hij lachend. ,,Ik heb gewoon heel constant gereden. Ik kan in een uur en een kwartier naar boven sjezen, maar na drie keer lukt je dat echt niet meer. Met een beklimming van anderhalf uur, hoefde ik niet in het rood te rijden en dat kon ik de hele dag volhouden”, verklapt Van de Velde zijn geheim.

De tactiek heeft geholpen. Vijf van de zes beklimmingen legde de Leersummer af in een tijd tussen 1 uur 22 minuten en 1 uur 34 minuten. De zesde keer kwam er een kwartier bovenop de streeftijd.

De dag begon op Alpe d’Huez om 5.00 uur in het donker. De berg werd verlicht door de fietslampjes. En in alle bochten (21 in totaal, red.) stonden kaarsen voor al die mensen die aan kanker zijn overleden en aan wie vele beklimmingen werden opgedragen. ,,Dat was wel een mooi gezicht. Al die lichtjes.”

,,Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik meer heb gezien van mijn crackstel dan van wat er om me heen gebeurde. Natuurlijk heb ik het uitzinnige publiek gezien en gehoord. Dat steunt je. En om me heen fietsten ook wel bijzondere mensen. Bijvoorbeeld de handbikers en ligfietsers met een lichamelijke beperking. Ik heb veel respect voor iemand met één been op een ligfiets, die drie keer boven kan komen. Daar gaat een heleboel kracht van uit.”, vindt Van de Velde.

,,De focus lag toch echt op mijn eigen doel. Zes keer boven komen voor 20.00 uur en een moeilijke periode voor mij en mijn gezin op een positieve manier afsluiten. Kasper heeft kanker tot twee keer toe overleefd en dat wil ik anderen ook gunnen.”

Aan het einde van de dag overheerste dan ook het voldane gevoel. Samen met zijn collega’s van Eneco had Van de Velde toch ruim €60.000,- naar boven gebracht voor KWF. ,,Dan mag het toch best een beetje pijn doen?!”, stelt hij.

u Voor meer donaties: www.davidfietst-tegenkanker.nl

advertentie
advertentie